Na hlavný obsah

Stovky vojakov v Británii nacvičovali na korunováciu Karola III.

Ceremónia bude 6. mája.

Stovky vojakov v Británii nacvičovali na korunováciu Karola III.
Karol III. a Camilla prídu ku korunovácii v štátnom koči, ktorý vyrobili v roku 2012 pri príležitosti diamantového jubilea nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón. Foto: SITA/AP

Stovky vojakov v noci na utorok (18. 4.) v Londýne nacvičovali vojenský sprievod. Ten bude súčasťou ceremónií pri korunovácii kráľa Karola III. a jeho manželky Camilly 6. mája. Vojaci prešli na koňoch zhruba dva kilometre dlhú trasu od Buckinghamského paláca k Westminsterskému opátstvu, ktorou v slávnostný deň prejde aj kráľovský pár.

Najväčšej vojenskej ceremónie od korunovácie Karlovej matky Alžbety II. v roku 1953 sa zúčastní viac ako šesťtisíc vojačiek a vojakov. Budú medzi nimi aj takmer štyri stovky príslušníkov armád z krajín britského Spoločenstva, v ktorých je Karol III. hlavou štátu.

Karol III. a Camilla prídu ku korunovácii v štátnom koči, ktorý vyrobili v roku 2012 pri príležitosti diamantového jubilea nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón. Pri spiatočnej ceste z Westminsterského opátstva použijú zlatý štátny kočiar, ktorý sa tradične používa pri korunovacích.

Sprievod okolo Trafalgarského námestia a triedy The Mall bude výrazne kratší ako pri korunovácii Alžbety II. pred 70 rokmi. Vtedy procesím s panovníčkou viedlo po osemkilometrovej trase, ktorá zahŕňala tiež nákupné triedy Oxford Street a Regent Street. Samotná korunovácia sa má skrátiť, v porovnaní s korunováciou Karlovej matky, asi o hodinu.

V deň korunovácie podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany zaznejú z britských vojnových lodí a armádnych základní po celej krajine salvy a neskôr nad palácom preletia vojenské lietadlá, od spitfireov z druhej svetovej vojny po moderné stíhačky.

Pozrite si fotografie z nácvikov korunovácie Karola III.:

Princ Charles sa stal oficiálne kráľom Karolom III. po septembrovej smrti svojej matky. Na jeho korunováciu pozvali predstaviteľov krajín z celého sveta spolu s vysokopostavenými členmi britskej kráľovskej rodiny, vrátane následníka trónu princa Williama a jeho rodiny. Kráľov mladší syn, princ Harry príde na korunováciu bez manželky a detí. V roku 2020 vzdal svojej úlohy v kráľovskej rodine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet