Na hlavný obsah

Stretnutie vlakov na jednej koľaji vo Vrútkach polícia vyšetruje ako priestupok

Rušňovodičovi, ktorý incident zavinil, odobrali osvedčenie.

Stretnutie vlakov na jednej koľaji vo Vrútkach polícia vyšetruje ako priestupok
Ilustračná snímka - Dieselmotorová jednotka v rušňovom depe vo Vrútkach. Foto: TASR

Polícia kvalifikovala víkendové stretnutie vlakov na jednej koľaji vo Vrútkach (okres Martin) ako priestupok podľa zákona o doprave na dráhach. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Zuzana Šefčíková.

Po zastavení delilo vlaky od zrážky 100 metrov. „V danej veci bude na Oddelení železničnej polície PZ Vrútky v rámci objasňovania rozhodnuté v zmysle zákona. Z dôvodu, aby nedošlo ku zmareniu alebo sťaženiu úkonov, nie je možné sa k veci podrobnejšie vyjadriť,“ doplnila Šefčíková.

Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáša Kováča vznikla mimoriadna udalosť pre nepozornosť. Počas prestavovania dieselmotorovej jednotky v stanici Vrútky od osobného vlaku rušňovodič nerešpektoval návesť „posun zakázaný“ zriaďovacieho návestidla.

„Rozrezal výhybku a vošiel do vlakovej cesty pre rýchlik vlak R 936 Zvolen – Vrútky. Oba vlaky išli pomaly, zhruba 40 kilometrov za hodinu. Obaja rušňovodiči zareagovali správne a včas aktivovali rýchlobrzdu. Čelo vlaku R 936 a čelo posunujúcej motorovej jednotky sa po zastavení od seba nachádzali vo vzdialenosti zhruba 100 metrov,“ uviedol.

ZSSK pre incident odobrali rušňovodičovi osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Musí absolvovať mimoriadnu odbornú skúšku na opätovné nadobudnutie odbornej spôsobilosti. „Jeho nadriadený prijme voči danému rušňovodičovi ďalšie opatrenia,“ ozrejmil Kováč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny