Na hlavný obsah

Stúpajúca hladina morí ohrozuje mestá i celé krajiny. Rýchlosť zvyšovania hladiny sa zdvojnásobila

Prispelo k tomu topenie ľadovcov a rekordné teploty oceánov.

Stúpajúca hladina morí ohrozuje mestá i celé krajiny. Rýchlosť zvyšovania hladiny sa zdvojnásobila
Ilustračná snímka mora. Foto: Unsplash

Tempo zvyšovania hladiny svetových morí sa v porovnaní s prvým desaťročím meraní v rokoch 1993 až 2002 viac ako zdvojnásobilo. Minulý rok dokonca zaznamenalo rekord. Uviedla to v piatok (21. 4.) Svetová meteorologická organizácia (WMO) vo svojej správe o stave svetovej klímy v roku 2022.

Extrémne topenie ľadovcov a rekordné teploty oceánov prispeli k priemernému zvýšeniu hladiny morí o 4,62 milimetra ročne v rokoch 2013 až 2022. Uviedla to organizácia. Celkovo sa hladina morí od začiatku 90. rokov 20. storočia zvýšila o viac ako 10 centimetrov.

Stúpajúca hladina mora ohrozuje niektoré pobrežné mestá a samotnú existenciu nízko položených krajín. Ohrozené je napríklad aj Tuvalu medzi Havajom a Austráliou.

„Táto správa opäť dokazuje, že koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére naďalej dosahuje rekordné hodnoty. To prispieva k otepľovaniu pevniny a oceánov, topeniu ľadovcov a ľadovcov, zvyšovaniu hladiny morí a otepľovaniu a okysľovaniu oceánov,“ povedal o správe generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

Zo správy tiež vyplýva, že v júni a júli minulého roka ustúpil antarktický ľad na rekordne nízku úroveň. Oceány boli najteplejšie v zaznamenanej histórii. Približne 58 percent ich povrchu bojuje s vlnou morských horúčav.

Celkovo bol rok 2022 podľa WMO piatym alebo šiestym najteplejším rokom v histórii. Globálna teplota bola pritom v priemere o 1,15 stupňa Celzia vyššia ako predindustriálna úroveň, a to aj napriek ochladzujúcemu účinku trojročného klimatického javu La Niña.

Klimatológovia varujú, že vzhľadom na klimatické zmeny a očakávaný návrat klimatického javu El Niňo by tento alebo budúci rok mohol svet zaznamenať nový rekord priemernej teploty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet