Na hlavný obsah

Súd definitívne rozhodol: Peter Šťastný sa musí ospravedlniť Jozefovi Golonkovi

Konflikt sa ťahal už od roku 2013.

Súd definitívne rozhodol: Peter Šťastný sa musí ospravedlniť Jozefovi Golonkovi
Zľava bývalí hokejisti Jozef Golonka a Peter Šťastný. Foto: TASR/koláž RTVS

Legendárny hokejista Peter Šťastný sa bude musieť písomne ospravedlniť druhej legende Jozefovi Golonkovi. Najvyšší súd SR v stredu (26. 4.) o tom rozhodol v spore, ktorý sa ťahá od roku 2013. Potvrdil verdikt odvolacieho súdu. Právoplatné rozhodnutie si podľa informácií portálu tvnoviny.sk neprišiel osobne vypočuť ani jeden zo zúčastnených.

Celý incident vznikol ešte počas nakrúcania relácie RTVS Colnica, keď sa obidvaja bývalí útočníci stretli na ľadovej ploche bratislavského štadióna. Peter Šťastný na adresu Golonku povedal: „Nech žijú komunisti a eštebáci! Všetci vieme svoje.“ Toto vyjadrenie Jozefa Golonku zarazilo a začal zvažovať právne kroky proti Šťastnému.

Aby dokázal, že za minulého režimu nespolupracoval s tajnou službou, požiadal o potvrdenie z Ústavu pamäti národa. Lustračný list predložil už na prvostupňový súd.

Argument Šťastného, že v dokumente len prezentoval vlastný názor, pred súdom neuspel a nariadil mu sa ospravedlniť a zaplatiť trovy konania. Proti rozsudku sa odvolal. Najvyšší súd SR v stredu podľa hovorkyne Alexandry Važanovej svojím rozsudkom zamietol dovolanie žalovaného Šťastného proti rozsudku odvolacieho súdu.

Súd zdôraznil, že Šťastného výroky posudzovali ako kritiku a ironizovanie, a teda ako hodnotiaci úsudok. „Vecnosť kritiky vyžaduje, aby kritika vychádzala z pravdivých skutočností ako premís pre hodnotiaci úsudok,“ dodal Važanová.

Sporu dvoch hokejových legiend sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval aj redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport