Na hlavný obsah

Súd vyhlásil, že chlapec je odkázaný na pomoc iných. Úrady mu aj tak nechcú uznať opatrovateľský príspevok

Príspevok im niekoľkokrát zamietli.

Súd vyhlásil, že chlapec je odkázaný na pomoc iných. Úrady mu aj tak nechcú uznať opatrovateľský príspevok
Na snímke autistický chlapec. Foto: RTVS

Rodičia autistického chlapca už tri roky bojujú o opatrovateľský príspevok. Hoci sa podľa psychiatričky nedokáže sám o seba postarať, príspevok im niekoľkokrát zamietli. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím upozorňuje, že posudkový systém znevýhodňuje ľudí s duševnými ochoreniami.

Jedenásťročný Janko je autista. Chodí do piatej triedy na štyri hodiny denne.

“Má problém aj s komunikáciou, ťažšie sa s ním vieme dorozumieť, ťažko chápe situácie. Musíme mu rozprávať v jednoduchších vetách a takisto má problém v samoobslužných činnostiach,“ vysvetlila matka autistického chlapca Lucia Lazarová.

Príbehu autistického chlapca sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Pred tromi rokmi požiadali úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o opatrovateľský príspevok a o preukaz ŤZP. Posudková lekárka však uviedla, že chlapec nie je ťažko zdravotne postihnutý.

“Do dnešného dňa sme sa niekoľkokrát odvolali. Bol nám zamietnutý. Podali sme žalobu na súd, kde nám krajský súd dal za pravdu, že náš syn má ťažké zdravotné postihnutie,“ doplnila matka chlapca.

Súd pri rozhodovaní zobral do úvahy lekársku správu psychiatričky.

„Odporúčam prehodnotenie nepriznania opatrovateľského príspevku, keďže ide o dieťa so závažným narušením psychického vývoja. Maloletý je aktuálne plne odkázaný na pomoc a podporu pri všetkých činnostiach v sebaobsluhe z dôvodu narušených poznávacích funkcií,“ uviedla v lekárskej správe psychiatrička.

Opatrovateľský príspevok úrad neschválil

Úrad práce tak musel zaplatiť súdne trovy. Posudková lekárka následne potvrdila postihnutie na 50 percent. Úrad však ani teraz opatrovateľský príspevok neschválil.

“Samotná miera funkčnej poruchy na úrovni 50 percent, status fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo invalidita preto automaticky neznamenajú, že posudzovaná fyzická osoba spĺňa podmienky pre priznanie niektorého z peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP,“ uviedla Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

“Dlhodobo poukazujeme na legislatívnu a systémovú nezrovnalosť, ktorá spočíva v tom, že posudzovanie odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby je v praxi zamerané najmä na posudzovanie fyzickej neschopnosti vykonávať sebaobslužné úkony,“ dodala Elena Koritšánska z Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Podľa úradu komisárky je posudkový systém nerovnocenný, v neprospech ľudí trpiacich duševným ochorením a s podobnými prípadmi sa stretávajú často.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko