Na hlavný obsah

Súd v Texase pozastavil povolenie tabletky na ukončenie tehotenstva

Prípadný zákaz liečiva mifepristone by sa vzťahoval aj na americké štáty, kde sú umelé potraty povolené.

Súd v Texase pozastavil povolenie tabletky na ukončenie tehotenstva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Federálny súd v americkom štáte Texas v piatok (7. 4.) pozastavil platnosť rozhodnutia amerických úradov z roku 2000, ktorým v USA schválili používanie tabletky na ukončenie tehotenstva s účinnou látkou mifepristone. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Sudca Matthew J. Kacsmaryk podpísal príkaz, ktorým FDA prikázal zastaviť používanie tohto lieku, kým trvá súdne konanie v spojitosti s jeho bezpečnosťou. Kacsmaryk však úradom dal jeden týždeň na podanie odvolania. Očakáva sa, že právnici zastupujúci FDA tak čo najskôr urobia, píše AFP.

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že sa proti rozhodnutiu texaského sudcu odvolá. „Ministerstvo spravodlivosti s rozhodnutím vyjadruje rázny nesúhlas a odvolá sa proi rozhodnutiu súdu,“ uviedol minister spravodlivosti USA Merrick Garland.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová povedala, že súdny zákaz liekov na ukončenie tehotenstva ohrozuje práva žien. Prípadný zákaz liečiva mifepristone by sa vzťahoval aj na americké štáty, kde sú umelé potraty povolené, píše agentúra DPA.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už pred viac ako 20. rokmi schváli používanie látky mifepristone v kombinácii s látkou misoprostol s cieľom ukončiť tehotenstvo v období do maximálne desiateho týždňa, píše stanica NBC News.

Viac než polovica umelých prerušení tehotenstva v USA sa vykonáva pomocou liekov, dodáva táto stanica s odvolaním sa na organizáciu Guttmacher Institute, ktorá podporuje právo na interrupciu.

FDA v januári tohto roka oznámil, že lekárne v USA dostanú povolenie predávať tabletky s látkou mifepristone na základe lekárskeho predpisu. Doposiaľ sa mohol tento prípravok distribuovať len prostredníctvom ambulancií lekárov, kliník a zásielok z niekoľkých certifikovaných lekární.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet