Na hlavný obsah

Súd zbavil Air France a Airbus obvinenia za tragédiu, pri ktorej zomrelo 228 ľudí

Nešťastie sa stalo v roku 2009.

Súd zbavil Air France a Airbus obvinenia za tragédiu, pri ktorej zomrelo 228 ľudí
Alain Jakubowicz, právnik združenia "AF447 Pomoc a solidarita", prichádza do súdnej siene, pondelok 17. apríla 2023 v Paríži. Foto: ČTK / AP / Michel Euler

Súd v Paríži v pondelok (17. 4.) zbavil spoločnosti Air France a Airbus obvinenia z neúmyselného zabitia, ktorému čelili pre haváriu lietadla na linke z Ria de Janeiro do Paríža v roku 2009, pri ktorej zomrelo 228 ľudí.

O rozhodnutí súdu informovali agentúry AFP a AP. Ak došlo k pochybeniam, ich spojitosť s nehodou nie je istá a nemohla byť preukázaná, uviedol podľa AFP sudca.

Prepravca i výrobca lietadiel zodpovednosť odmietali a požadovali zamietnutie žaloby. Možným pochybením sa zaoberali dvaja prokurátori, každý mal na starosti jednu vetvu prípadu, píše BFTM. Procesy trvali celkovo deväť týždňov.

„Musím konštatovať, že vzhľadom na vtedajšie vedecké poznatky nebolo možné konštatovať žiadne trestnoprávne pochybenie,“ uviedol jeden zo sudcov podľa BFM TV.

Pri čítaní rozsudku sa v súdnej sieni začalo ozývať vzlykanie. Verdikt je totiž obrovskou porážkou pre rodiny obetí, ktoré 13 rokov bojovali za to, aby sa prípad vôbec dostal na súd, poznamenala agentúra AP. „Sme z toho znechutení. Súd nám neustále hovorí: Musíte ísť ďalej, tu žiadny problém neexistuje, „uviedla Danièle Lamyová, ktorá pri nehode prišla o svojho syna Erica a šéfuje združeniu rodín obetí. „U mocných víťazí beztrestnosť. Storočia ubiehajú a nič sa nemení, „dodala.

Odškodnenie pre rodiny obetí

Aj keď súd neuznal spoločnosti za vinné z trestného činu, sudcovia uviedli, že Airbus a Air France nesú občiansku zodpovednosť za škody spôsobené nehodou, a nariadil im odškodniť rodiny obetí. Celkovú sumu neuviedol, v septembri by sa však malo konať ďalšie vypočutie, ktoré to spresní. Air France už rodiny obetí, ktoré pochádzali z 33 krajín, odškodnil.

Dva mesiace trvajúci proces sa skončil výsledkami, z ktorého sú rodiny obetí nahnevané a sklamané. Nezvyčajne dokonca aj prokurátori argumentovali pre oslobodenie obžaloby a tvrdili, že konanie neprinieslo dostatok dôkazov pre trestnú zodpovednosť spoločností.

Spoločnosť Air France v reakcii na verdikt uviedla, že „ho berie na vedomie“ a že „bude vždy pamätať na obete tejto hroznej nehody a vyjadruje hlboký súcit všetkým ich blízkym“.

Vo Francúzsku to bolo prvýkrát, keď justícia posudzovala možné neúmyselné zabitie spoločností, píše agentúra Reuters. V prípade odsúdenia firmám hrozila pokuta až 225 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet