Na hlavný obsah

Sudán má podľa Lavrova právo využiť služby ruských žoldnierov

Situáciu v Sudáne označil Lavrov za tragédiu.

Sudán má podľa Lavrova právo využiť služby ruských žoldnierov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Sudán, v ktorom zúria boje medzi znepriatelenými frakciami, má právo využiť služby súkromnej ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. V utorok (25. 4.) to oznámil novinárom na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Rusko aktuálne Predsedá Bezpečnostnej rade a Lavrov tak vedie jej rokovanie v New Yorku. Ruský minister zároveň podľa Reuters na tlačovej konferencii kritizoval Západ za to, že podľa neho priviedol rokovania o vývoze ukrajinského obilia do mŕtveho bodu.

Lavrov vyhlásil, že nevidí dôvod, prečo by Sudán nevyužil služby Vagnerovej skupiny. Zdôraznil pritom, že táto organizácia je súkromná. Jej zakladateľ Jevgenij Prigožin je ale známy svojimi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Členovia skupiny sa spolu s ruskou armádou podieľajú na ruskej invázii na Ukrajine.

Situáciu v Sudáne označil Lavrov za tragédiu. Vyhlásil tiež, že o rozdelenie tejto africkej krajiny ide dlhodobo Spojeným štátom.

Vagnerova skupina podľa skoršej správy stanice CNN dodala sudánskym polovojenským Jednotkám rýchlej podpory (RSF) rakety a ďalšie vybavenie pre boj so sudánskou armádou.

Boje v Sudáne, ktoré sa rozhoreli 15. apríla, si podľa zástupcu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadali najmenej 459 mŕtvych a 4 072 zranených.

Ruský minister zahraničných vecí v New Yorku tiež kritizoval plnenie dohody, ktorá má umožniť vývoz obilia zo zablokovaných ukrajinských prístavov. Dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom vlani v lete pomohli dojednať OSN a Turecko.

Zmluvu odvtedy niekoľkokrát predĺžili, naposledy do 18. mája. Moskva opakovane pohrozila, že na ďalšie predĺženie nepristúpi, ak nenastane pokrok pri plnení ruských požiadaviek na odstránenie prekážok vo vývoze ruskej poľnohospodárskej produkcie a hnojív.

Lavrov uviedol, že v tomto ohľade ale neboli „prakticky žiadne výsledky“, a obvinil Západ, že dojednanie priviedol do „mŕtveho bodu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet