Na hlavný obsah

Sudánske polovojenské oddiely tvrdia, že prevzali kontrolu nad prezidentským palácom

Zmocnili sa tiež medzinárodného letiska.

Sudánske polovojenské oddiely tvrdia, že prevzali kontrolu nad prezidentským palácom
V sudánskom hlavnom meste Chartúm sa na viacerých miestach ozývala streľba a výbuchy po tom, čo došlo k vyostreniu napätia medzi armádnymi jednotkami a miestnymi milíciami. Foto: TASR/AP

Sudánske polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF) v sobotu (15. 4.) oznámili, že prevzali kontrolu nad prezidentským palácom, ktorý je sídlom veliteľa armády generála Abdal Fattáha Burhána, a medzinárodným letiskom v hlavnom meste Chartúmu.

Zmocnili sa tiež ďalších dvoch letísk, a to v Maruvi na severe a v meste Ubaid na juhu krajiny. Armádu potom vyzvali, aby sa pridala na stranu ľudu, informovala agentúra Reuters. Armáda ale podľa agentúry AFP tvrdí, že informácie polovojenských jednotiek sú lživé.

Civilné strany vyzvali medzinárodnú a regionálnu komunitu, aby v Sudáne okamžite pomohla zastaviť krviprelievanie.

V hlavnom meste Sudánu aj ďalších mestách sa podľa svedkov od rána ozýva silná streľba. Súčasný vývoj nasleduje po niekoľkých dňoch napätia medzi armádou a RSF, ktoré vyvolalo obavy z konfrontácie.

Rozpory medzi oboma stranami vyplávali na povrch vo štvrtok (13. 4.), keď armáda uviedla, že nedávne presuny RSF sa uskutočnili bez koordinácie a boli nezákonné.

Obrnené vozidlá a delá v uliciach

Reportér agentúry Reuters uviedol, že v uliciach hlavného mesta videl rozmiestnené delá a obrnené vozidlá a počul zvuk paľby z ťažkých zbraní blízko veliteľstva aj armády RSF. Armáda tvrdí, že RSF sa pokúsila zaútočiť na jej jednotky vo viacerých pozíciách. RSF naopak tvrdí, že jej jednotky napadla armáda.

Dlhodobá konfrontácia medzi RSF a sudánskou armádou by mohla znamenať predĺženie sporov v krajine, ktorá sa už potýka s hospodárskym kolapsom a kmeňovým násilím. Sudán sa snaží po mocenských bojoch a vojenských prevratoch vrátiť k civilnej vláde.

Na čele RSF stojí bývalý líder milícií generál Muhammad Hamdan Dagalo. Ten sa postavil do čela plánovaného prechodu k demokracii, čím znepokojil svojich kolegov z vojenskej správy.

RSF spoločne s armádou zvrhla v roku 2019 dlho vládnuceho autokrata Umara Bašíra a líder RSF je od roku 2019 zástupcom lídra vládnucej suverénnej rady, najvyššieho orgánu v krajine. Ten je zložený zo zástupcov armády a lídrov občianskej spoločnosti, na čele ktorej stojí Burhán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet