Na hlavný obsah

Súdny dvor Európskej únie znížil pokutu pre Poľsko. Denne má zaplatiť EÚ pol milióna eur

Pokuta súvisí so súdnou reformou.

Súdny dvor Európskej únie znížil pokutu pre Poľsko. Denne má zaplatiť EÚ pol milióna eur
Na snímke je Pojednávanie Súdneho dvora - Veľká komora. Foto: Súdny dvor Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie znížil pokutu pre Poľsko súvisiacu s justičnou reformou z milióna eur denne na 500-tisíc eur denne. S odvolaním sa na vyjadrenie súdu o tom v piatok (21. 4.) informovala agentúra Reuters.

Pokutu Poľsku uložil Súdny dvor v októbri 2021 za to, že sa nepodriadilo jeho nariadeniu zrušiť disciplinárnu komoru najvyššieho súdu, ktorá podľa Európskej komisie (EK) nespĺňa normy Únie nezávislosti a nestrannosti.

Pokuty sa odpočítavajú z prostriedkov EÚ určených Poľsku. Varšava tiež nemôže čerpať miliardy eur z únijného fondu obnovy po pandémii ochorenia COVID-19.

Poľsko 10. marca požiadalo súd o zrušenie alebo zníženie uvalenej pokuty. Na podporu svojej žiadosti uviedlo, že po legislatívnych zmenách úplne splnilo svoje povinnosti vyplývajúce zo skorších predbežných opatrení, uviedol v odôvodnení súd.

„Podpredseda (súdneho dvora EÚ) dospel k záveru, že opatrenia prijaté Poľskom nie sú dostatočné na zabezpečenie dočasných opatrení uvedených v rozhodnutí zo 14. júla 2021,“ uviedol súd. Definitívny verdikt vynesie 5. júna.

Porušovanie predpisov EÚ

Vládna koalícia vo Varšave zmenila predpisy o disciplinárnom postihu sudcov vo februári 2020. Eurokomisia zistila, že tieto predpisy porušujú právo EÚ, a zažalovala Poľsko na Súdnom dvore EÚ.

Na návrh EK podpredsedníčka súdu v júli 2021 nariadila Poľsku prestať používať spochybnené predpisy. Najmä tie, ktoré sa týkajú disciplinárnej komory, a to až do rozhodnutia súdu v tejto veci. Keďže Poľsko toto nariadenie nesplnilo, podpredsedníčka únijného súdu 27. októbra nariadila Poľsku miliónovú pokutu denne.

Poľsko je s EÚ dlhodobo v spore pre reformu justície, ktorej časti podľa EK ohrozujú nezávislosť súdnictva v krajine. Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že súdne reformy sú potrebné, aby sa systém zbavil zvyškov komunizmu.

Varšava medzičasom nahradila disciplinárnu komoru novým orgánom, podľa kritikov sa tým však problém zásahov politickej moci do nezávislosti sudcov nevyriešil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet