Na hlavný obsah

Sunak čelí parlamentnému vyšetrovaniu pre podiel jeho ženy v opatrovateľskej firme

Kauza sa týka aj možného konfliktu záujmov.

Sunak čelí parlamentnému vyšetrovaniu pre podiel jeho ženy v opatrovateľskej firme
Britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Britský premiér Rishi Sunak čelí parlamentnému vyšetrovaniu pre možný konflikt záujmov a neuvedenie všetkých aktív svojej rodiny. Kauza sa týka podielu jeho manželky v agentúre, ktorá pomáha so starostlivosťou o deti a ktorá má dostať príspevok zo štátneho rozpočtu. Informoval o tom v pondelok (17. 4.) denník The Guardian.

„Veľmi radi pomôžeme parlamentnému vyšetrovateľovi objasniť všetky otázky,“ komentoval úrad britského premiéra informácie o preverovaní, ktoré začal kontrolór Dolnej snemovne Daniel Greenberg minulý týždeň. Médiá ale o tom informovali až v pondelok.

Úrad premiéra tiež potvrdil, že preverovanie sa týka podielu, ktorý vlastní Sunakova manželka Akshata Murtyová v agentúre Koru Kids. Ide o firmu, ktorá pomáha rodinám nájsť opatrovateľky pre deti a ktorá má spolu s ďalšími súkromnými firmami dostať príspevok zo štátneho rozpočtu.

Sunak však neuviedol podiel svojej ženy v tejto agentúre do majetkového vyhlásenia člena parlamentu. To sú poslanci povinní bez odkladu aktualizovať. Taktiež koncom marca pred príslušným parlamentným výborom túto informáciu nespomenul.

Pritom opozičná poslankyňa Catherine McKinnellová sa premiéra v diskusii o zmenách vo financovaní starostlivosti o deti pýtala, či má niečo na uvedenie k svojim rodinným aktívam. „Nie, všetko som deklaroval obvyklým spôsobom,“ reagoval Sunak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet