Na hlavný obsah

Súťaž na autobusovú dopravu v Trenčianskom kraji niektorí dopravcovia kritizujú

Ide o zákazku za približne pol miliardy eur na najbližších desať rokov.

Súťaž na autobusovú dopravu v Trenčianskom kraji niektorí dopravcovia kritizujú
Ilustračná snímka autobusovej dopravy v Trenčíne. Foto: RTVS

Súťaž na autobusovú dopravu, ktorú nedávno spustil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), niektorí dopravcovia kritizujú. Tvrdia, že podmienky súťaže dokážu splniť iba súčasní prepravcovia. Vedenie kraja odmieta, že by sa s nimi dohodlo vopred.

Ide o zákazku za približne pol miliardy eur na najbližších desať rokov. „Lehota na predkladanie ponúk sme predĺžili do 28. apríla 2023,“ uviedol vedúci právneho oddelenia úradu TSK Tomáš Baláž.

Podmienkou je, aby nový dopravca začal jazdiť od konca októbra. „Záujem z našej strany bol, a stále trvá. Doba od podpísania zmluvy k realizácii zákazky je päť mesiacov, čo pri stovkách autobusov v technickom a administratívnom zabezpečení a hlavne pri podpísaní zmlúv s vodičmi, je nereálne,“ priblížil výkonný riaditeľ Umbrella Mobility Slovensko Ľudovít Hucík.

Právny zástupca firmy pripomína, že výroba nového autobusu trvá dnes približne rok. Minimálne takýto dlhý čas by dopravcovia potrebovali na to, aby sa mohli do súťaže zapojiť.

„Sú len dve možnosti. Buď je to hrubo neprofesionálne pripravené alebo je to zámer, aby boli zvýhodnení súčasní dopravcovia,“ skonštatoval právnik AGM Partners Miroslav Cák.

Súťaži na nového dopravcu v TSK sa venovali redaktorky RTVS Dominika Kusá a Barbora Šišoláková:

Kraj vidí záujem dopravcov

„Indikujeme záujem viacerých uchádzačov z radov dopravcov. Pýtajú sa, podávajú žiadosti o vysvetlenie, čiže vidíme, že záujem uchádzačov tam je. Preto takéto tvrdenie považujeme za nepravdivé,“ uviedol Baláž.

Kraj navyše tvrdí, že dopravcovia už od roku 2020 vedia, že sa takáto súťaž chystá. Pre dopravcov je zasa podstatný podpis zmluvy. „Nikto nie je schopný sa v takom čase, okrem súčasných prepravcov, na to pripraviť. Vnímame to ako v rozpore so zákonom a ako diskriminačné. Podali sme za klienta námietku na Úrad pre verejné obstarávanie. Sme presvedčení, že nám dá za pravdu,“ uviedol právnik Cák.

Námietku podal aj ďalší dopravca. Autobusy v kraji dnes zabezpečuje SAD Prievidza a SAD Trenčín. Druhú spomínanú firmu vlastní podnikateľ George Trabelssie, ktorý má pod palcom aj autobusy v Žilinskom kraji. V okolí Trenčína chce jazdiť naďalej.

Ak by Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil porušenie podmienok, Trenčiansky kraj na to môže doplatiť pokutou v stovkách tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny