Na hlavný obsah

Svojpomocne vykopali hrob pre príbuznú, lebo nemali peniaze na pohreb. Teraz sa sporia so starostom

Pohrebná služba vraj na prácu dozerala.

Svojpomocne vykopali hrob pre príbuznú, lebo nemali peniaze na pohreb. Teraz sa sporia so starostom
Sporné pohrebné miesto. Foto: RTVS

Vo Veľkej Lomnici vznikol spor pre hrob na cintoríne. Vykopali ho príbuzní zosnulej pod dohľadom pohrebnej služby. Podľa nej sa to v chudobných komunitách robí bežne. Postup preverí Asociácia pohrebných služieb.

Pani Eva prišla o život tragicky, pod kolesami vlaku. Rodina vyzbierala na pohreb 600 eur. Zistili však, že táto suma nestačí na všetky služby s ním spojené. Preto sa rozhodli, že hrob vykopú svojpomocne.

Vo Veľkej Lomnici spravuje cintorín obec, tá nemá zamestnancov na kopanie hrobov. Túto službu poskytujú výlučne pohrebné služby. „Máme za to, že rodina, rodinní príslušníci alebo akákoľvek iná osoba, ktorá nemá odbornú spôsobilosť na výkopy hrobov, ich kopať nemôže,“ namieta starosta obce Peter Duda.

Občianskemu sporu sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Príbuzní hrob aj tak vykopali – pod odborným dohľadom pohrebnej služby. „Sme sa zaručili ako pohrebná služba a pod naším dohľadom to vykopali,“ vysvetlil zástupca pohrebnej služby Lukáš Dunka.

Predseda Asociácie pohrebných služieb nechcel tento prípad na kameru komentovať, ale vyjadril sa jednoznačne, že je protizákonné, aby hrob vykopali príbuzní. Aj v prípade, že na to dohliada zamestnanec pohrebnej služby.

„Pokiaľ pohrebná služba zabezpečila výkopové práce prostredníctvom dodávateľa, ktorý má živnosť a oprávnenie na takéto práce, je to v poriadku,“ myslí si právny poradca Tomáš Olšavský.

Asociácia už v tomto prípade avizovala kontrolu, ktorá má preveriť postup podtatranského pohrebníctva. S ohľadom na bezpečnosť pri práci, hygienu, možnosť prenosu nákazy či narušenie pietneho miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny