Na hlavný obsah

Tatry virtuálne oplotia. Problémové medvede dostanú sledovacie obojky

Ochranári tak budú môcť účinne zasiahnuť.

Tatry virtuálne oplotia. Problémové medvede dostanú sledovacie obojky
Na snímke odchytený medveď hnedý. Foto: RTVS

Zásahový tím pre medveďa hnedého bude od tejto sezóny využívať virtuálny plot. Tie jedince, ktoré budú chodiť do zakázanej zóny – teda k ľuďom – dostanú sledovacie obojky. Bude jednoduchšie ich označiť a ochranári budú môcť účinne zasiahnuť.

„V minulosti sme sa zameriavali – to bolo skoro desať medveďov, ktoré sme v Tatranskom národnom parku (TANAP) odchytili – na divé medvede. Chceli sme poznať ich správanie,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Teraz budú pod drobnohľadom výhradne problémové jedince. Chronickí vyjedači odpadkov či medvede, ktoré si na človeka zvykli a stratili plachosť, prípadne sú agresívne. Odchytia ich, na krk zavesia telemetrické obojky a vypustia späť do prírody.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„Tých obojkov máme desať. Na medvede, ktoré spôsobujú problémy, sa to budeme snažiť aplikovať,“ vysvetlila Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Súradnicami v mape vyznačia, kde je zakázaná zóna pre medvede. Keď ju šelma s obojkom prekročí, má problém. „Okamžite nám príde SMS správa alebo e-mail, že zviera prekročilo zónu a nachádza sa tam kde nemá byť,“ dodal Haring.

Obojky aj technológia sú pripravené

Medvede je po zime opäť vidieť, zásahový tím registruje aj konfliktné situácie s človekom. Obojky sú pripravené, technológia tiež.

„Nie veľa inštitúcii a ľudí, ktorí pracovali s medveďmi a toto využívali. Budeme v tom tak trochu priekopníci,“ vysvetlil Haring. „Čím viac o týchto zvieratách vieme, tým vieme lepšie nájsť riešenia a kompromisy, aby to nebolo fatálne,“ myslí si Majko.

Virtuálny plot plánujú ochranári využiť prioritne tam , kde budú problémy najväčšie. Pozornosť sa sústreďuje aj na Západné Tatry a obe Fatry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny