Na hlavný obsah

Ťažko chorí pacienti sa chcú liečiť doma. V banskobystrickom kraji im to umožní mobilný hospic

Hospic však bojuje s nedostatkom materiálneho vybavenia.

Mobilný hospic sv. Lujzy.
Mobilný hospic sv. Lujzy.Foto: RTVS

Prvý mobilný hospic pre dospelých v Banskobystrickom kraji rozbehli odborníčky na paliatívnu medicínu. Záujem o liečenie doma je zo strany ťažko chorých pacientov veľký. Hospic však bojuje s nedostatkom materiálneho vybavenia. Slovensko zase trápi nedostatok hospicov.

Sestra Renáta Vaníková sa roky popri práci ako dobrovoľníčka starala aj o ťažko chorých pacientov v domácom prostredí. S lekárkou Zuzanou Otrubovou rozbehli prvý mobilný hospic v Banskobystrickom kraji.

„V rámci banskobystrického kraja takáto služba neexistovala, aj keď sme chceli, jednoducho to nešlo. Máme veľa problémov pri nastavovaní legislatívy,“ hovorí Vaníková.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Záujem o našu prácu je veľký. Najviac pracujeme s onkologickými oddelením Rooseveltovej nemocnice. Vyhľadávajú nás aj sami pacienti,“ skonštatovala Otrubová z Mobilného hospicu sv. Lujzy.

Otec Petry Vláčilovej patrí medzi prvých pacientov mobilného hospicu. „Do nejakého zariadenie nechcel ísť. Chcel byť proste doma. Toto sme mu chceli splniť a vďaka nim sa nám to podarilo,“ priblížila dcéra onkologického pacienta.

Nové hospice vznikajú len pomaly

V minulosti zdravotné poisťovne platili za návštevu sestry a lekára v domácom prostredí 15 eur, teraz je to od 55 do 58 eur – podľa poisťovne. Napriek tomu nové hospice vznikajú len pomaly.

„Nedajú sa pokryť reálne náklady cestou zdravotných poisťovní. Veľa vecí funguje len preto, že máme dve percentá, máme darcov, píšeme projekty,“ hovorí lekárka Emília Vlčková z mobilného hospicu.

„V súčasnosti sa do praxe aplikujú legislatívne zmeny prijaté v nedávnom období v oblasti dlhodobej a paliatívnej starostlivosti, vrátane zlepšenia financovania hospicov, mobilných hospicov, oddelení paliatívnej medicíny,“ uviedla Všeobecná zdravotná poisťovňa v stanovisku.

V minulom roku fungovali na Slovensku štyri detské mobilné hospice a 14 pre dospelých. Podľa nového nariadenia vlády by na Slovensku malo byť minimálne 43 takýchto hospicov. Štát sľubuje pomoc z plánu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny