Na hlavný obsah

Tektonik Ján Madarás vysvetlil, aký je rozdiel medzi výbuchom a vyhorením metánu

Vylúčil, že by za nešťastím v Novákoch bola seizmická aktivita.

Tektonik Ján Madarás vysvetlil, aký je rozdiel medzi výbuchom a vyhorením metánu
Generálny riaditeľ Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied, geológ a tektonik Ján Madarás. Foto: RTVS

Bane sú bezpečné. Uspokojovanie denných potrieb spoločnosti budeme musieť vždy realizovať aj cez banskú ťažbu a bezpečnosť bude vždy prvoradá. No podobné udalosti sa vždy môžu vyskytnúť. Povedal k stredajšiemu (26. 4.) nešťastiu v bani v Novákoch geológ a tektonik Ján Madarás z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

Podľa neho banská činnosť bola a vždy bude spojená s takýmto rizikom, no technológie súčasnosti a pokrok túto rizikovosť veľmi výrazne eliminujú. „Aj napríklad v nováckej bani sa nešťastia nestávajú často, a to aj vďaka bezpečnostným opatreniam. Činnosť v baniach a v podzemí sa bude vždy spájať s takýmito udalosťami,“ povedal.

Zvýraznil, že v bani došlo k vyhoreniu metánu, nie výbuchu. „Rozdiel je v koncentrácii plynu. Pokiaľ ide o výbuch, je to prekvapivo nižšia koncentrácia. Pri výbuchu je to okolo 10 až 15 percent plynu v banskom prostredí. Pokiaľ ide o vyšší objem plynu, hovoríme o vyhorení,“ vysvetlil.

Rozdiel však nie je až tak veľký pri šanci na útek pred výbuchom alebo vyhorením plynu v banskom prostredí. Pokiaľ ide o výbuch, detonačná vlna je podľa Madarása niekoľkonásobne rýchlejšia než je rýchlosť zvuku.

„Pri vyhorení plynu je tá rýchlosť o niečo menšia, ale stále je to veľmi rýchly proces. Človek stihne zareagovať len skratkovite a stihne možno ujsť pár metrov od epicentra. No to je asi všetko, čo stihne v danej chvíli urobiť,“ skonštatoval.

Banské otrasy na Slovensku nie sú časté

O príčinách špekulovať nechcel, avšak vylúčil, že by vyhorenie metánu v bani mohla spôsobiť seizmická aktivita. „To sa deje skôr v hlbinných baniach,“ priblížil. Banské otrasy podľa jeho slov na ústave evidujú z oblasti Sliezska, Ostravy alebo Poľska.

„Vznikajú ľudskou činnosťou pri odstreloch. Pri ťažbe tiež dochádza k porušeniu miliónmi rokov stabilnej situácie v horninovom nadloží. Vtedy môže prísť k takejto náhlej seizmickej aktivite. Ale nebýva to veľmi časté, najmä na Slovensku,“ vysvetlil Madarás.

Podľa predbežných informácií to podľa geológa vyzerá na lokálny vyhorenie vyššej koncentrácie metánu. „Produkcia v nováckej bani je veľká, stroje fungujú takmer kontinuálne a ak sa otvorí nejaká takáto ‚pasca‘, ktorá obsahuje nie veľké množstvo plynu, môže zasiahnuť len lokálnu časť bane,“ dodal.

Pozrite si celý rozhovor s geológom a tektnikom Jánom Madarásom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko