Na hlavný obsah

Tisíce ľudí demonštrovali vo Varšave na podporu zosnulého pápeža Jána Pavla II.

Ešte ako arcibiskup mal kryť sexuálne zneužívanie detí kňazmi.

Tisíce ľudí demonštrovali vo Varšave na podporu zosnulého pápeža Jána Pavla II.
Na snímke pochod prívržencov zosnulého pápeža Jána Pavla II. vo Varšave. Foto: TASR/AP

Tisíce Poliakov sa v nedeľu (2. 4.) vo Varšave a ďalších mestách zúčastnili na pochode s cieľom vyjadriť podporu zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II. Médiá minulý mesiac zverejnili obvinenia, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Na pochode pri príležitosti 18. výročia úmrtia Jána Pavla II. niesli niektorí ľudia transparenty. „Vy ste bojovali za našu slobodu, my teraz bojujeme za Vás,“ písalo sa na nich. Ľudia mali pri sebe drevené kríže, ako aj vlajky Poľska a Vatikánu.

Podujatia na počesť Jána Pavla II., ktorý zomrel 2. apríla 2005, naplánovali katolícke organizácie s otvorenou podporou vládnej strany Právo a spravodlivosť (PIS).

Obvinenia tvrdiace, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí troma kňazmi, no dovolil im zostať v cirkvi a zrejme ich dokonca kryl, zverejnili vo februári holandský novinár Ekke Overbeek. Tiež aj poľská súkromná stanica TVN. Oba zdroje uviedli, že o týchto obvineniach majú dôkazy.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na twitteri poznamenal: „Prechádzame skúškou pravdy, ktorá sa musí postaviť voči lžiam, ohováraniu a urážkam.“ Líder Pis Jaroslaw Kaczynski poznamenal, že Poliaci budú hájiť česť Jána Pavla II. a jeho dobrú povesť.

V poľskom meste Lodž bola v nedeľu socha Jána Pavla II. pomaľovaná červenou farbou a popísaná latinským výrazom „Maxima culpa“ znamenajúcim „moja vina“. Toto spojenie tiež odkazuje na názov knihy spomínaného novinára Overbeeka, ktorú v Poľsku nedávno vydali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet