Na hlavný obsah

Tlak na ceny potravín pokračuje – prichádza ryžová kríza. Dozrelo aj prvé ovocie, za ktoré si tiež priplatíme

Ceny môžu rásť aj pri ďalších potravinách.

Tlak na ceny potravín pokračuje – prichádza ryžová kríza. Dozrelo aj prvé ovocie, za ktoré si tiež priplatíme
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tlak na ceny pokračuje. Najväčší potravinársky gigant Nestlé priznal 10 % zdražovanie svojich výrobkov. Ceny môžu rásť aj pri ďalších potravinách. Po cibuľovej kríze prichádza totiž kríza ryžová. Dozrelo aj prvé ovocie, za ktoré si tiež priplatíme.

Švajčiarsky potravinársky gigant – od sladkostí, cez nápoje, až po instantné polievky. Za prvé tri mesiace tohto roka ich predaj rástol. Súčasne s tým však rástli aj ich ceny – v priemere o 10 percent.

„Uvedený výsledok je za celý európský región a zahŕňa tak aj Slovensko. Hoci sme v uplynulom období museli čeliť bezprecedentnému nárastu nákladov, máme pre rok 2023 skôr optimistické očakávania,“ uviedla hovorkyňa Nestlé Česko a Slovensko Tereza Skrbková.

Ceny potravín však ovplyvňuje počasie. Nie je to klišé. Napríklad v Španielsku je pôda popraskaná a zem vysušená. Rozpadá sa v rukách farmára. A to by ryžové polia v tejto krajine mali v tomto čase hýriť sviežo zelenou farbou.

Cenám potravín sa v reportáži venoval redaktor RTVS Marek Gudiak:

Ryža je smädná rastlina a potrebuje vlhkosť. Namiesto tradičných sezónnych dažďov však miestni hovoria o ďalšom rekordne suchom roku v poradí.

„Žijeme v alarmujúcej situácii, nebudeme môcť zasiať ryžu. Mali sme päť zlých sezón a toto bude šiesta s mnohými problémami,“ sťažuje sa pestovateľka ryže v Isla Mayor pri Seville) Vera Canuto.

Ide pritom o oblasť, ktorá je kľúčová pre zásobovanie Európy touto obilninou. Pestovanie ryže sa komplikuje aj ďalším svetovým producentom.

„Kým v Európe ryža vyschla, v Ázii ju odplavili monzúnové dažde. Postihnutí sú tak najväčší svetoví producenti. Ide pri tom o substitučnú potravinu k pšenici, čo spôsobuje tlak na ceny,“ vysvetľuje obchodník na fin. trhoch Michal Jelenák.

A tu je výsledok. Kým vlani stál kilogram ryže 1,70 eur, teraz zaň zaplatíte v priemere niečo viac ako 2,20 eur. Ryža tak medziročne zdražela o 30 percent. A jej cena môže rásť ešte ďalej.

„Očakávame, že tlak na cenu ryže sa prejaví na zdražovaní hlavne v Ázii, ale neobíde ani Európu,“ hovorí Jelenák.

Zdražejú aj jahody

Jahodami tradične štartuje ovocinárska sezóna na Slovensku. Prvé dozreli do sýtočervena. Pestovatelia nastavujú ceny. Rozhoduje sa o návratnosti ich biznisu.

„My by sme chceli nieže vyššie ceny, my by sme chceli férové ceny. Pret,o že nám náklady stúpli, my sa im nevieme ubrániť,“ upozorňuje marketingový manažér pre ovocinárske družstvá Bonum Martin Dokupil.

Ich dozrievanie je drahšie ako vlani. Toto je príklad ako stúpli farmárom náklady. Nielenže hore išli energie a cena práce, stúpli aj náklady na obaly. Vo finále to znamená, že za jahody si priplatíme aj v obchodoch.

Keď zvýšime cenu o 10 percent, tak to neuhradí celé zvýšené náklady. Minimálne to by nám mali konzumenti priznať,“ hovorí Dokupil.

Kým ovocinári začínajú sezónu správami o zdražovaní, analytici majú pre ceny potravín skôr optimistické prognózy. „Dá sa povedať, že už by tie ceny mohli aj stagnovať,“ myslí si Jelenák.

Prvé domáce jahody by mali byť v regáloch hypermarketov už v priebehu týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko