Na hlavný obsah

Tortou otrávila kamarátku, teraz putuje za mreže. Ruske hrozí vysoký trest

Malo to vyzerať ako samovražda.

Tortou otrávila kamarátku, teraz putuje za mreže. Ruske hrozí vysoký trest
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Súd v New Yorku v stredu (20. 4.) poslal na 21 rokov do väzenia Rusku, ktorá tvarohovou tortou otrávila svoju kamarátku. Britská BBC na svojich internetových stránkach píše, že odsúdená sa snažila využiť to, že si bola s poškodenou fyzicky podobná a chcela jej ukradnúť identitu.

Prípad sa stal v auguste 2016, keď sa Viktórija Nasyrovová podľa obžaloby vydala k svojej kozmetičke Olze Cvikovej s tortou. Sama zjedla dva kúsky a tretí, otrávený, ponúkla Cvikovej. Tá po jeho zjedení zvracala, mala halucinácie a takmer dostala infarkt.

Nasyrovová jej ukradla ukrajinský cestovný pas, americké pracovné povolenie a šperky v hodnote okolo štyritisíc dolárov (zhruba 3 658 eur). Cvikovú na druhý deň našiel jej priateľ. Bola oblečená v krajkovej bielizni a okolo seba mala rozhádzané lieky, aby to vyzeralo, že chcela spáchať samovraždu.

BBC uvádza, že v čase, keď sa skutok stal, obe ženy vyzerali podobne, mali tmavé vlasy, rovnaký typ pleti a hovorili po rusky.

Vyšetrovatelia vo zvyšku torty, ktorý Nasyrovová Cvikovej podala, našli silné sedatívum vyvinuté v niekdajšom Sovietskom zväze. Túto látku obsahovali aj tabletky rozhádzané po zemi.

Jeden z vyšetrovateľov Nasyrovovú označil za „bezcitnú a vypočítavú podvodníčku“. Sudca Kenneth Holder, ktorý o treste rozhodoval, povedal, že „ide o mimoriadne nebezpečnú ženu“, ktorý vymyslela „diabolský“ plán, ako využiť svoju kamarátku. Nariadil, aby po prepustení z väzenia ďalších päť rokov zostala pod súdnym dohľadom.

Nasyrovová mala problémy so zákonom už v minulosti. V roku 2015 na ňu Interpol vydal medzinárodný zatykač pre vraždu ženy v Rusku. Obvinili ju z toho, že drogami omamovala a potom okrádala mužov, ktorých spoznala na zoznamovacích portáloch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet