Na hlavný obsah

Toxická voda stále uniká do pôdy. Skládku odpadu na Orave doposiaľ nikto neuzatvoril

Zdravie obyvateľov vraj neohrozuje.

Toxická voda stále uniká do pôdy. Skládku odpadu na Orave doposiaľ nikto neuzatvoril
Na snímke je skládka odpadu z ktorej uniká jedovatý arzén. Foto: RTVS

Voda s jedovatým arzénom na Orave už takmer trištvrte roka uniká do pôdy. Skládku priemyselného odpadu, ktorú využívala a spravovala súkromná firma, doposiaľ nikto neuzatvoril.

Podľa zákona sa o ňu má postarať mesto Dolný Kubín, ktoré však nemá dostatok peňazí. Inšpekcia tvrdí, že voda zatiaľ zdravie obyvateľov neohrozuje.

Nebezpečný odpad vznikol z výroby ferozliatin z hutníckej spoločnosti OFZ. O skládku sa starala jej dcérska spoločnosť ESI, ktorá sa však dostala do konkurzu. Podľa zákona o odpadoch tak všetky povinnosti s uzatvorením skládky prešli na mesto Dolný Kubín.

Skládke na Orave sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Podľa projektu však na uzatvorenie skládky treba bezmála dva milióny eur. Magistrát mesta na doplatenie peniaze nemá. Odkiaľ peniaze zobrať, zisťovali na ministerstve životného prostredia.

Výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok ešte v októbri uviedol, že na uzavretie skládky existuje finančná rezerva na účte rezortu financií vo výške zhruba 800-tisíc eur.

„Jedna z odpovedí, ktorá prišla z ministerstva, hovorí, že si na takýto účel môžeme zobrať úver z envirofondu síce za veľmi výhodných podmienok, ale pre nás je to absolútne neprijateľné, aby si Dolnokubínčania brali úver a aby splácali viac ako milión eur namiesto nejakej súkromnej spoločnosti,“ informoval primátor Dolného Kubína Ján Prílepok

Dočasné riešenie problému

S dočasným riešením prišla inšpekcia životného prostredia. Na skládke by sa vykonali len najurgentnejšie práce.

„Mesto Dolný Kubín je zodpovedné za rekultiváciu predmetnej skládky do výšky získanej finančnej účelovej rezervy. Mesto sa zároveň zaviazalo vykonať verejné obstarávanie dodávateľa aspoň čiastkovej rekultivácie,“ skonštatoval generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

„Ja sa obávam, že keď to budeme robiť len po nejakých častiach, tak možno to ochránime na nejaký čas, ale určite to nebude trvalé riešenie,“ tvrdí primátor Prílepok.

Čo bude so skládkou ďalej sa RTVS pýtala aj rezortu životného prostredia. Na otázky do uzávierky neodpovedali.

„V súčasnosti vieme na základe miestnej obhliadky povedať, že nedošlo k nejakej výraznej zmene oproti minulému stavu. Priesakové vody nevnikajú do rieky Orava a rovnako nie je ohrozený život a zdravie obyvateľov,“ dodal Jenčo.

Kontaminovaná voda však končí v okolitej pôde. Aktuálny rozbor vôd chýba. Mesto oň požiadalo, no odpoveď nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny