Varené vajíčka v týchto dňoch nechýbajú na stole asi ani v jednej domácnosti. Patria k veľkonočným lahôdkam. V minulosti sa tradovalo, že konzumácia vajec zvyšuje cholesterol. Posledné výskumy však ukázali, že je to mýtus.
Jeden vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, no zároveň aj 1 700 mg lecitínu, ktorý cholesterol pomáha odbúravať.
Mýtu o zvyšovaní cholesterolu sa venovala redaktorka RTVS Iveta Dragúňová:
“Vajíčka obsahujú plnohodnotné bielkoviny, okrem nich, samozrejme, aj vitamíny A, D, E, K. Obsahujú aj minerálne látky, ako napríklad železo, zinok, vo vaječnej škrupine sa nachádza aj vápnik,“ ozrejmila Zuzana Klinčáková, vedúca Odboru podpory zdravia RÚVZ BA.
Kedysi sa vravelo, že ich konzumácia zvyšuje cholesterol. Dnes to už, podľa odborníkov, neplatí.
“Boli éry, ktoré hovorili, že jedno vajce denne, potom že žiadne vajce, v súčasnosti ich berieme, ako keby už boli ‚rehabilitované‘. Odporúča sa skonzumovať maximálne tri vajíčka týždenne,“ dodala Klinčáková.
“Najlepšou alternatívou je vajíčko natvrdo. Ale pokiaľ sa človek pestro a vyvážene stravuje počas celého roka, tak nie je čoho sa obávať, keď si doprajeme tých vajíčok, napríklad počas Veľkej noci viac, organizmus to zvládne bez problémov,“ vysvetlila.
Keď ponoríte vajíčko do pohára s vodou a vypláva na povrch, znamená to, že nie je v poriadku. No keď zostane na dne, smelo ho môžete zjesť.
Vyhýbať sa konzumácii vajec by sa mali jedine alergici.