Na hlavný obsah

Trpí onkologickým ochorením so vzácnou genetickou poruchou. Liečbu si musí hradiť sám

Na Slovensku ho poisťovne preplácajú len na výnimku.

Trpí onkologickým ochorením so vzácnou genetickou poruchou. Liečbu si musí hradiť sám
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Trpí onkologickým ochorením so vzácnou genetickou poruchou. Hoci existuje liek, ktorý mu pomáha, na Slovensku ho poisťovne na jeho diagnózu preplácajú len na výnimku. Tú však nedostal. Drahú liečbu si musí hradiť sám.

Martin Michálek má štyridsať rokov. V roku 2020 mu diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Na chemoterapiu nereagoval.

“Na základe biopsie mi zistili gén, na ktorý by mala zaberať imunoterapia vo forme lieku Keytruda. Problém je v tom, že všeobecná zdravotná poisťovňa odoprela mi preplácať liek,“ povedal Michálek, onkologický pacient.

Pacientovi s onkologickým ochorením sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Liek totiž nie je na jeho diagnózu u nás kategorizovaný. Každé tri týždne musí zaplatiť za dávku 4 000 eur. Prvé dve uhradil z rodinných úspor, na tretiu musel požiadať o peniaze darcov cez verejnú zbierku.

“Už po prvých troch podaniach lieku kontrolne Ct vyšetrenie preukázalo veľmi dobrý efekt liečby – CT ukázalo zmenšenie nálezu,“ uviedol v písomnom stanovisku Andrej Rosík, ošetrujúci onkológ.

Ošetrujúci onkológ preto požiadal opakovane poisťovňu o výnimku. Neúspešne. Odborníci upozorňujú, že liek je vo vyspelých krajinách EU na diagnózu ktorou trpí pán Michalek dostupný pre pacientov aj bez výnimky.

“Ministerstvo zdravotníctva, samozrejme, komunikuje s odborníkmi aj držiteľom registrácie tohto lieku ale do zoznamu kategorizovaných liekov, tak o zaradenie môže požiadať len držiteľ registrácie,“ ozrejmila Petra Laníková, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Držiteľ licencie zatiaľ o kategoriáciu nepožiadal. Pacientov s touto genetickou anomáliou je na Slovensku málo.

“Jednoznačne, to bola jedna z prvých indikácií tohto lieku vo svete mikrosatelitová instabilita je genetická porucha, ktorá hovorí, že ten pacient má pomerne veľkú šancu, v tomto prípade neliečime na slepo,“ ozrejmil Michal Mego, hlavný odborník pre klinickú onkológiu MZ SR.

“Novoprijaté žiadosti o tento liek sa dôkladne a individuálne posudzujú. V prvom rade s prihliadnutím na účinnosť a bezpečnosť liečby pre konkrétneho pacienta,“ dodala v písomnom stanovisku Všeobecná zdravnostná poisťovňa.

Všeobecná zdravotná poisťovňa doteraz neudelila výnimku ani jednému pacientovi s touto diagnózou, Dôvera jednému. Pri ďalšej liečbe sa pacient zatiaľ môže spoliehať len na finančné príspevky od darcov na trasparentnom účte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko