Na hlavný obsah

Tržnice v mestách pomaly ožívajú. Túto sezónu si však za služby predajcov Slováci priplatia

Dôvodom sú vyššie náklady predajcov.

Tržnice v mestách pomaly ožívajú. Túto sezónu si však za služby predajcov Slováci priplatia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tržnice v mestách pomaly ožívajú. Predajcovia ponúkajú priesady rastlín, kvety či už dopestovanú zeleninu zo skleníkov. Túto sezónu si za ich služby Slováci priplatia.

Trhovníci v Trenčíne si za prenájom predajných miest túto sezónu priplatia. Mesto po dlhých rokoch menilo cenníky. Nie je stánok ako stánok. Napríklad za ten krytý bez úložného miesta stúpne cena prenájmu za deň o dve eurá.

„Denný prenájom s úložným miestom sa mení z 3,80 eura na 6 eur. Cena mesačného prenájmu krytého miesta s úložným priestorom sa mení z 95 eur na 150 eur,“ priblížila hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Téme sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Nikoleta Ferková a Dominika Kusá:

Niektorí predajcovia v trenčianskej tržnici priznali, že museli zvýšiť ceny. „Predávame priesady, ceny sa zdvihli minimálne o 20 percent. Minulý rok sa predávali paradajky po jednom eure, teraz je to 1,20 eura. Aj tak si ich ľudia kúpia. Preferujú domáce priesady, aby si mohli dopestovať zeleninu sami,“ vysvetlila trhovníčka Zuzana v Trenčíne.

Silvia dochádza na tržnicu v Piešťanoch 90 kilometrov z Veľkého Kýra. Denne je tam 9 hodín. Za jeden stôl platí mesačne 90 eur, potrebuje dva. Ceny nezvyšovala, hoci jej tiež stúpli náklady. „Zatiaľ čo máme drahšie je parkovné, platíme za hodinu jedno euro. To sa mi zdá veľa,“ vysvetlila piešťanská trhovníčka Silvia.

V Košiciach dostali trhovníci vynovené priestory. Ruka v ruke s tým platia viac. „Tento rok sme museli zvýšiť najmä preto, lebo sme veľa investovali. Bolo to až 110-tisíc eur. Dali sme markízy, nové stoly, tiež sa zvýšila inflácia. Všetko išlo hore,“ vysvetlil zástupca starostu Mestskej časti Košice-Staré Mesto Vladimír Eperješi.

Ceny budú predajcovia ešte korigovať podľa toho, koľko im príde zákazníkov v prvej polovici mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny