Na hlavný obsah

U pšenice z Ukrajiny odhalili zvýšené množstvo pesticídov, tvrdí minister Vlčan

Teraz sa analyzuje ich možný vplyv na ľudské zdravie.

U pšenice z Ukrajiny odhalili zvýšené množstvo pesticídov, tvrdí minister Vlčan
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na Slovensku sa zistila dovezená pšenica z Ukrajiny, u ktorej je podozrenie na zvýšené množstvo rezíduí pesticídov.

Do konca tohto týždňa by mal byť známy výsledok analýzy, či rezíduá pri danej koncentrácii môžu mať vplyv na ľudské zdravie. Informoval o tom po stredajšom (12. 4.) rokovaní vlády dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

„Už v júli minulého roka sa nariadili zvýšené kontroly dovážaného ukrajinského obilia. Ešte pred tým, než sa spustilo plombovanie všetkých tranzitujúcich kamiónov s ukrajinským obilím, zachytila sa pomerne veľká vzorka ukrajinského obilia,“ tvrdí Vlčan.

Spresnil, že v tejto vzorke potvrdili tri na sebe nezávislé akreditované laboratóriá zvýšený výskyt rezíduí pesticídov. Do konca tohto týždňa by mal mať rezort výsledky o tom, či tieto rezíduá môžu mať vplyv na ľudské zdravie.

Z dôvodu opatrnosti a preventívnosti prístupu sa celá šarža obilia v danom mlyne podľa jeho slov zastavila a nemôže sa s ňou nakladať. „Ide o 1 500 ton pšenice,“ uviedol Vlčan s tým, že „ide o jeden z našich veľkých mlynov“.

Vyzval na obozretnosť

Vlčan vyzval všetkých spracovateľov obilia, aby pri nákupe poľnohospodárskych produktov z krajín mimo EÚ zvýšili obozretnosť. A to aj pri tých, ktoré sana územie SR dovážajú legálne.

„Vyzývam spracovateľov obilia, aby neriskovali svoju dobrú povesť,“ zdôraznil. Ak by sa ukrajinské obilie do SR dostalo cez územie členského štátu EÚ, napríklad cez Poľsko, tak zavedený systém kontroly podľa jeho slov umožňuje dosledovanie nákupu.

„Takže snažíme sa dohľadať zdroj takejto pšenice. Ak však sa už pšenica napríklad v Poľsku zomlela, tak to už nevieme dosledovať. Aj pri takýchto dovozoch (múky) však robíme námatkové kontroly,“ dodal agrominister.

Téme sa v Správach o 19.00 h venovala aj redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika