Na hlavný obsah

Učitelia zarábajú menej ako iní zamestnanci. Hrozí, že nebude mať kto učiť

Nízky plat podľa riaditeľov škôl odrádza mladých ľudí od učiteľstva.

Učitelia zarábajú menej ako iní zamestnanci. Hrozí, že nebude mať kto učiť
Ilustračná snímka učiteľky v triede. Foto: RTVS

Učitelia základných a stredných škôl zarábajú o takmer 600 eur menej ako iní zamestnanci s rovnakým vzdelaním. Vyplýva to z analýzy pracovného portálu Profesia. Riaditelia škôl hovoria, že nízky plat odrádza mladých ľudí od učiteľstva. Situácia je podľa nich kritická a ak sa nezmení, o chvíľu nebude mať kto učiť.

Učiteľ zarába v priemere 1 206 eur. Zamestnanec s rovnakým vzdelaním dostáva mesačne 1 782 eur. Z analýzy pracovného portálu vyplýva, že pedagógovia by potrebovali platy navýšiť o takmer 48 percent.

„V Chorvátsku to bolo len 10 percent, toľko chýbalo učiteľom, aby sa dostali k tomu priemeru. Nižšie rozdiely nemusíme hľadať nielen v krajinách západnej Európy, ale aj v Slovinsku,“ priblížila hovorkyňa portálu Profesia Nikola Richterová.

Slovenských učiteľov tieto štatistiky nepotešili, no ani neprekvapili. „Keď si zoberiem, že vychovávame budúcich občanov, odovzdáme všetko, čo môžeme a za to dostaneme takúto podpriemernú mzdu,“ uviedla prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

Plato učiteľov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Dlhodobo upozorňujú, že najmä nízke platy môžu za to, že sa mladí do škôl učiť nehrnú. „Na učiteľa na základnej škole druhého stupňa platí, že zareagujú v priemere traja ľudia na jednu pracovnú ponuku, napríklad ešte štyri roky dozadu to bolo osem ľudí,“ dodala Richterová.

„Ide tu o dopady na spoločnosť, ktoré si nikto neuvedomuje. Tých 30 rokov, ktoré sa premrhali, spoločnosť tým začína výrazne trpieť,“ myslí si riaditeľ gymnázia na Bilíkovej ulici v Bratislave Daniel Kasala.

Platy sa majú zvýšiť, no nestačí to

Učiteľom sa tento rok platy zvýšia celkovo o 23 percent. To však podľa nich, vzhľadom na infláciu, nestačí. Začínajúci učiteľ často pre nízky príjem nedostane hypotéku, mnohí po vyučovaní majú ďalšie zamestnanie.

Podľa učiteľov by mali odborári zabojovať za vyššie mzdy. „Teraz po voľbách vznikne nová vláda, budeme určite rokovať o navýšení platov ešte pre rok 2024 a následne potom na ďalší rok. Ale o akej sume budeme rokovať, to povedať neviem,“ priblížil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

„Určite nikto nehovorí o nejakých dvojnásobkoch, ale keby začínajúci učiteľ priniesol domov aspoň tých 1 200 eur v čistom,“ dodal Kasala.

Školám dlhodobo chýbajú matematikári, jazykári, najnovšie aj učitelia prírodovedných predmetov. O niekoľko rokov však podľa niektorých riaditeľov bude ťažké nájsť akéhokoľvek učiteľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko