Na hlavný obsah

Ukrajina opäť požiadala Slovensko o vyslanie expertného tímu na vyšetrovanie vojnových zločinov

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vrátila z návštevy Ukrajiny.

Ukrajina opäť požiadala Slovensko o vyslanie expertného tímu na vyšetrovanie vojnových zločinov
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Ukrajina Slovensko opäť požiadala o vyslanie vyšetrovateľského tímu, ktorý by dokumentoval dôkazy o vojnových zločinoch. Informovala o tom v nedeľu (30. 4.) prezidentka Zuzana Čaputová po návrate z vojnou zmietaného susedného štátu.

Pripomenula, že Slovensko bolo spolu s Francúzskom prvou krajinou, ktorá už svojich expertov v minulosti ponúkla, a ich záujem zapojiť sa do vyšetrovania bol okamžitý. „Ich záujem bol bez zaváhania a okamžitý,“ spomenula Čaputová s tým, že tento záujem expertov stále pretrváva.

Prezidentka priznala, že Slovensko v porovnaní s Českom zaostáva v príprave konkrétnych projektov na pomoc pri obnove Ukrajiny. Práve obnovu považuje hlava štátu za príležitosti na etablovanie sa slovenských firiem a podnikateľov.

„Sme skutočne asi trošku viac pozadu za českou stranou. Vláda má vytipovaný okruh podnikateľských subjektov, ktoré majú záujem realizovať svoje aktivity na Ukrajine. Vláda finišuje so schémou pomoci, ktorá by túto pomoc a spoluprácu mala uľahčiť,“ uviedla prezidentka.

Pomoc pri odmínovaní

Perspektívnou oblasťou možnej pomoci Ukrajine je podľa prezidentky spolupráca pri odmínovaní. „Slovensko má skvelé technológie a sme v tom špička vo svete,“ povedala. O konkrétnej forme pomoci však chce najprv hovoriť s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Z hľadiska zamínovania patrí Ukrajina v súčasnosti k najpostihnutejším krajinám. „Zamínovanie Ukrajiny je obrovský problém. Zjednodušene povedané, jeden deň vojny znamená potrebu 30 dní odmínovania,“ poznamenala Čaputová s tým, že ukrajinská strana má záujem o pomoc v tomto smere. Ponúka tiež biznis príležitosti v tejto oblasti.

Hlava štátu zároveň dôrazne odmieta zľahčovanie situácie na Ukrajine. Ľuďom na Slovensku, ktorí spochybňujú dianie na Ukrajine, odkázala, aby tam išli a pozreli sa trpiacim ľuďom do očí. Za absolútne opovrhnutiahodné označila vytĺkanie kapitálu z tejto tragédie.

Prezidentka v tejto súvislosti opäť pripomenula aj masívnu dezinformačnú kampaň na Slovensku, ktorá má zmanipulovať pravdu a skutočnosť. Napriek tomu sa však stále spolieha na „veľkorysosť, ľudskosť a solidaritu“, ktorú už značná časť spoločnosti Ukrajine preukázala a stále preukazuje.

Podľa prezidentky sa tiež hovorilo o potrebných reformách k vstupu Ukrajiny do EÚ.

Návšteve prezidentky na Ukrajine sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Petra Vrablicová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko