Na hlavný obsah

Ukrajinský premiér požiadal pápeža o pomoc pri návrate detí, ktoré nezákonne deportovali do Ruska

Ich stretnutie trvalo 30 minút.

Ukrajinský premiér požiadal pápeža o pomoc pri návrate detí, ktoré nezákonne deportovali do Ruska
Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František vo štvrtok (27. 4.) prijal vo Vatikáne ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Ich súkromný rozhovor v pápežovej knižnici trval asi 30 minút, uviedla agentúra APA. Šmyhaľ sa neskôr stretol aj so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom a arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom, ktorý pôsobí ako sekretár pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami.

Šmyhaľ neskôr na tlačovej konferencii informoval, že s pápežom diskutovali o pomoci, ktorú by pápež osobne a Vatikán mohli poskytnúť pri realizácii bodov mierového plánu prezidenta Volodymyra Zelenského. V rozhovore s pápežom sa zmienili aj o stredajšom (26. 4.) telefonáte prezidenta Zelenského s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom.

Ukrajinský premiér využil svoju návštevu vo Vatikáne, aby požiadal pápeža aj o pomoc pri návrate detí, ktoré boli nezákonne deportované do Ruska, a pozval ho na návštevu Ukrajiny.

Spravodajský web Vatican News dodal, že premiér Šmyhaľ daroval pápežovi repliku džbánu v podobe kohúta – dekoratívneho výrobku vasylkivskej majoliky. Stal sa symbolom neporaziteľnosti ukrajinského ľudu, keď jeho originál nepoškodený „prežil“ útoky ruskej armády v meste Boroďanka v Kyjevskej oblasti. Pápež od Šmyhaľa dostal aj knihu fotografií o prebiehajúcej vojne a o odpore ukrajinského ľudu.

Pápežove dary Šmyhaľovi

Pápežovými darmi pre Šmyhaľa boli bronzový odliatok zobrazujúci kvet s nápisom: „Pokoj je krehký kvet“, špeciálne vydania tohtoročného posolstva k Svetovému dňu pokoja, fotoalbum z modlitby za svet postihnutý pandémiou, ktorá sa konala 27. marca 2020, a výtlačok knihy Encyklika o mieri na Ukrajine so všetkými pápežovými vyjadreniami k vojne na Ukrajine počas prvých deviatich mesiacov jej trvania.

Tlačová služba Svätej stolice uviedla, že počas rozhovorov na Štátnom sekretariáte sa diskutovalo o rôznych témach súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Osobitná pozornosť sa venovala humanitárnemu aspektu a úsiliu o obnovenie mieru. V rovnakom kontexte sa diskutovalo aj o rôznych otázkach týkajúcich sa života a činnosti cirkví na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet