Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil hranicu s Bieloruskom

Tiež sa zúčastnil na porade vojenských veliteľov.

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil hranicu s Bieloruskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v utorok (18. 4.) pobýval s vojakmi na frontovej línii na východe krajiny, v stredu (19. 4.) navštívil pohraničníkov strážiacich hranicu s Bieloruskom.

To sa síce do vojny svojho spojenca Ruska proti Ukrajine priamo vojensky nezapojilo, no poskytlo ruským silám svoje územie a letecké základne.

Práve z Bieloruska na začiatku vojny vyrazili ruské jednotky na Kyjev, kým sa museli vlani na jar stiahnuť. Po ústupe nasledovalo v oslobodených mestách a obciach odhalenie vojnových zločinov, z ktorých sú podozriví ruskí vojaci, napríklad v meste Buča pri Kyjeve.

V obave z prípadného nového útoku z bieloruského územia teraz Ukrajinci svoju severnú hranicu starostlivo strážia a tiež opevňujú.

Zelenskyj podľa oznámenia na facebooku navštívil v regióne Volyň na západe krajiny miesto, kde sa stýkajú hranice Ukrajiny s Bieloruskom a Poľskom.

„Je pre mňa cťou, že tu dnes môžem poďakovať našim pohraničníkom za obranu štátnej hranice,“ napísal prezident. Dodal, že pohraničníkom poďakoval tiež za nasadenie pri obrane východoukrajinského mesta Bachmut, kde sa od augusta vedú úporné boje.

„Uchovajte si silu, spravodlivosť a zarputilosť pri obrane nášho štátu. Všetkým želám len víťazstvo, „zdôraznil.

Šéf štátu podľa prezidentskej kancelárie vypočul hlásenie o zabezpečení obrany hranice a o pripravenosti na odrazenie možného nepriateľského vpádu z bieloruského územia. Preto sa budujú ženijné prekážky, opevnenia a diaľkovo ovládané kamerové systémy nepretržitého sledovania.

Prezident si prezrel pozorovacie stanovištia a zákopy a odovzdal pohraničníkom štátne vyznamenania, dodala tlačová agentúra Unian. Prezident sa podľa denníka Ukrajinska pravda tiež zúčastnil na porade vojenských veliteľov.

Prípadný útok z Bieloruska by podľa analytikov mohol mieriť práve na západ, aby odrezal Ukrajinu od dodávok zbraní od západných partnerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet