Na hlavný obsah

Umelci bojujú za zníženie DPH pre kultúru. O návrhu by mal rokovať parlament

Ak ho poslanci schvália, nižšia daň bude platiť od nového roka.

Umelci bojujú za zníženie DPH pre kultúru. O návrhu by mal rokovať parlament
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do parlamentu mieri novela zákona o nižšej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) pre oblasť kultúry. Umelci a zástupcovia kreatívneho priemyslu už niekoľko mesiacov žiadajú o zníženie 20-percentnej DPH o polovicu. Zatiaľ neúspešne.

Keď v decembri parlament znížil sadzbu DPH pre športoviská a gastrosektor, kultúra zostala mimo hry. „Bolo veľmi neférové, veľmi nespravodlivé, že sa tam nedostala kultúra napriek tomu, že sme vyvíjali enormnú snahu,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

V zníženej sadzbe DPH o polovicu vidia ľudia z kultúrneho sektora svetielko nádeje. Zo dňa na deň sa ocitli najnižšie v rebríčku pomoci od štátu už v čase pandémie.

Návrhu na zníženie DPH pre kultúru sa v Správach RTVS o 14.00 h venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

„Buď môže časť peňazí ostať v samotnej kultúre, alebo sa to môže prejaviť na strane vstupného, alebo na službách pre koncových klientov. Niekoho, kto nakupuje služby umelcov alebo ich autorské diela,“ vysvetlil producent Lumir Mati z Hudobnej únie Slovenska.

Po dohode s ministerstvom kultúry skupina poslancov z OĽaNO predložila návrh na zníženie DPH v kultúre na rokovanie májovej schôdze. Navrhujú presunúť časť tovaru a služieb z 20-percentnej sadzby na zníženú 10-percentnú daň.

Náklady stúpajú aj umelcom

„Som rada, že sa predložil do parlamentu a verím že poslanci a poslankyne bez ohľadu na to, súčasťou akého politického spektra sú, zaň zahlasujú, lebo kultúra túto pomoc určite potrebuje,“ povedala Milanová.

„Nie je to veľký zásah do štátneho rozpočtu, ale pre kultúrnu obec je to veľká pomoc. Znížená DPH na kultúru je skoro v troch štvrtinách krajín EÚ. Čiže vo väčšine krajín EÚ je nejaká forma pomoci kultúrnej obci,“ priblížil kultúrny manažér Marek Jusko.

Aj umelcom a ľuďom v kreatívnom priemysle stúpajú náklady. Zníženie DPH by pomohlo najmä v čase raketového rastu cien. Ak by poslanci nižšiu sadzbu DPH v kultúre a kreatívnom priemysle schválili, platila by od 1. januára budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika