Na hlavný obsah

Unikátna železnica na Horehroní je ohrozená. Developer položil na trať betónové zátarasy

Železnica podala už niekoľko trestných oznámení.

Lokomotíva na Čiernohronskej železnici.
Lokomotíva na Čiernohronskej železnici.Foto: RTVS

Praktiky pripomínajúce 90. roky zažíva Čiernohronská železnica. Čelí dlhotrvajúcim sporom so súkromným investorom. Ten kúpil pozemok, cez ktorý vedie aj jeden úsek trate. Situácia sa za posledné dni vyostrila. Investor na trať položil betónové zábrany.

Dôsledky konania developera v nedeľu (30. 4.) železnica demonštratívne ukázala v praxi. Približne 150 metrov od stredu stanice Čierny Balog smerom na Dobroč musel parný vláčik zastať.

„Na poslednú chvíľu nám tu pán Garbiar nainštaloval ešte tento plot. Takže, bohužiaľ, vôbec nemôžeme prejsť ten kúsok, čo sme chceli. Tam vyššie sú tri betónové zátarasy priamo v koľaji, čo je teda veľmi nebezpečná vec,“ vysvetlil riaditeľ Čiernohorskej železnice Aleš Bílek.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Karolína Piliarová:

Developer postavil plot, na ktorého stavbu vydal povolenie stavebný úrad v Čiernom Balogu. „Dráha má svoje ochranné pásmo, porušili všetky zákony. Stavebný úrad vydal povolenie na stavbu tohto plotu neoprávnene,“ priblížil Bílek.

O stanovisko požiadala RTVS starostu obce. Neodpovedal však na naše otázky. Snažili sme sa spojiť opakovane aj s developerom, no neúspešne. V minulosti sa však viackrát vyjadril, že na pozemku plánuje postaviť rodinné domy.

„To, čoho sme svedkami je taký klasický príklad toho, ako súkromný developer na vlastný osobný prospech chce využiť pozemok, ku ktorému sa v rámci dražby dostal,“ povedal predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.

Ohrozený je tak aj tento unikát, aký nikde inde na svete nemajú. Ide o železničnú trať, ktorá vedie cez futbalové ihrisko. Pokiaľ sa spor nevyrieši, parný vláčik ním už neprejde. Železnica už podala pre znemožnenie prevádzky či ohrozenie bezpečnosti niekoľko trestných oznámení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny