Na hlavný obsah

Úradnícka vláda by len prehĺbila chaos, ktorý na Slovensku panuje, uviedol Krajniak

Za Sme rodina odmietol spoluprácu so Smerom-SD i Republikou.

Úradnícka vláda by len prehĺbila chaos, ktorý na Slovensku panuje, uviedol Krajniak
Zľava poverený minister práce Milan Krajniak a poslanec Národnej rady Branislav Gröhling. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (31. 3.) opäť pohrozila úradníckou vládou. Zváži ju v prípade, ak sa potvrdí porušenie zákona dočasne povereným ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Podľa povereného ministra práce by však úradnícka vládla len prehĺbila chaos, ktorý na Slovensku panuje. „Potrebujeme návrat k normálnym pomerom,“ povedal v politickej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že jej rozhodnutie by akceptoval.

Strana SaS, ktorú v sobotnej rozhlasovej diskusii bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS), podporuje prezidentku a jej rozhodnutia. „Ak prezidentka naznačila, že toto bude bod, na základe ktorého bude zvažovať úradnícku vládu, tak je to na jej rozhodnutí,“ povedal.

Poverený minister vnútra sa mal dopustiť porušenia zákona a neoprávneného manipulovania s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Prezidentka sa chce najskôr oboznámiť s podrobnosťami. Rovnako sa vyjadril aj Krajniak pri otázke, či má Mikulec dôveru jeho a strany Sme rodina. „Neviem sa k tomu momentálne vyjadriť, nemám možnosť nahliadnuť do príslušných dokumentov, keďže sú utajované,“ dodal.

SaS podľa Gröhlinga počká na stanovisko bezpečnostného výboru. „Predpokladáme, že tam zaznejú informácie, na základe ktorých si budeme vedieť spraviť názor,“ vysvetlil.

Možnosti povolebnej spolupráce

Najpodstatnejšie pre Slovensko bude, či po septembrových parlamentných voľbách vznikne normálna stabilná vláda spolupracujúcich strán, uviedol Krajniak. Súhlasil s ním aj Gröhling. Parlament je podľa neho momentálne „veľmi nevyspytateľný“ a „ako odtrhnutý z reťaze“. „Neviete, ktorá strana príde s akým pozmeňovacím návrhom,“ vysvetlil.

Do parlamentných volieb SaS vylúčila spoluprácu so stranami Smer-SD, SNS a Republika. „Nemali by sme však vymedzovať všetkých. Toto nie je cesta na vytvorenie stabilnej vlády,“ uviedol Gröhling. Pri strane Hlas-SD sa nevyjadril jasne.

Sme rodina podľa Krajniaka vždy pred voľbami jasne povedala, s kým do vlády pôjde. „Naše podmienky sú programové tézy, postoj k SNP, holokaustu, druhej svetovej vojne či Tisovmu režimu a aj kto budú naši partneri v zahraničí. Smer-SD a Republika do toho dnes nezapadajú,“ skonštatoval.

Peniaze z plánu obnovy

Dodal, že situáciu na Slovensku zhoršujú aj neustále konflikty, osočovanie a vzájomné urážanie lídrami politických strán. Nesúhlasil však s tvrdením, že by parlament neprijímal podstatné zákony pre získanie peňazí z plánu obnovy. „Žiadne milióny z plánu obnovy nie sú v ohrození,“ uviedol s tým, že všetky potrebné zákony sa schválili.

Gröhling priblížil, že peniaze z plánu obnovy majú prísť za reformy, ktoré do Národnej rady SR prinášali jednotliví ministri. „Sme rodina za nich nehlasovala, no aj tak hovorí, že pomáha ľuďom. To mi príde zavádzajúce,“ skonštatoval exminister školstva Gröhling.

Podľa neho Slovensko potrebuje cielenú pomoc. „Nechcem, aby sme dávali ľuďom tzv. helikoptérové peniaze. Že vezmú peniaze, vyletia helikoptérou do vzduchu a budú ich rozhadzovať ľuďom,“ dodal.

Krajniak na to reagoval otázkou, či SaS svojím odchodom z koalície alebo povalením vlády pomohla ľuďom na Slovensku. Kritiku, že vláda nerobí pre ľudí nič, si vysvetľuje tým, že sú to len osobné útoky. „Slovensko má v priemere najlacnejšie ceny energií spomedzi európskych krajín. Ak toto nie je pomoc,“ uviedol.

Zastropovanie cien potravín nebolo správne

Zhodli sa na tom, že protiinflačná iniciatíva obchodných reťazcov a agrorezortu, pri ktorej reťazce zastropovali ceny vybraných potravín, nie je správnym opatrením. „Maďarsko má najvyššie ceny potravín v Európe, lebo premiér Viktor Orbán zastropoval ich ceny,“ uviedol s tým, že jediný zmysel má zastropovanie cien energií.

Zastrapovonaie cien potravín bolo podľa Gröhlinga potrebné. Problém vidí v tom, že sa nechal výber potravín na reťazcoch. „Keď som videl, že na zoznamoch je pivo, víno, kukurica v konzerve či mrazená pizza. To naozaj nie sú potraviny, ktorých ceny by mali byť zastropované,“ dodal.

Diskusnú reláciu monitoroval aj redaktor RTVS Ivan Tománek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko