Na hlavný obsah

USA reagujú na hrozby KĽDR: Začalo sa vojenské cvičenie s J. Kóreou a Japonskom

Potrvajú do 28. apríla.

USA reagujú na hrozby KĽDR: Začalo sa vojenské cvičenie s J. Kóreou a Japonskom
Na snímke je stíhačka F-16 na vojenskej základni v juhokórejskom Kwangdžu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko v pondelok začali spoločné vojenské cvičenia vo vodách neďaleko Kórejského polostrova. Ide o reakciu na hrozbu zo strany KĽDR, uviedlo juhokórejské vojenské námorníctvo. Vyplýva to zo správ agentúr AP a Reuters.

„Cieľom manévrov je zlepšiť naše spôsobilosti proti balistickým strelám a posilniť našu schopnosť uskutočňovať spoločné operácie v období, keď sa raketová a jadrová hrozba zo strany Severnej Kórey stupňuje,“ uviedol hovorca námorníctva.

Južná Kórea s USA začali aj vzdušné cvičenia. Potrvajú do 28. apríla a zúčastní sa na nich približne 110 lietadiel vrátane stíhačiek F-35. KĽDR spoločné cvičenia USA s ich ázijskými spojencami odsudzuje a jej reakcia môže byť agresívna, píše AP. Pre KĽDR manévre slúžia ako zámienka, aby zrýchlila svoj vývoj zbraní.

Pchjongjang minulý týždeň otestoval balistickú strelu dlhého doletu na pevné palivo. Severná Kórea sa usiluje vybudovať si jadrový arzenál, ktorý môže ohrozovať susedné krajiny aj USA, dodáva AP.

KĽDR od piatku 7. apríla nereaguje na každodenné dohodnuté telefonáty s Južnou Kóreou, ktoré sa uskutočňujú prostredníctvom medzikórejského komunikačného kanála.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet