Na hlavný obsah

USA uvalili sankcie na ruskú banku sídliacu v Budapešti

Oznámil to veľvyslanec USA v Budapešti David Pressman.

USA uvalili sankcie na ruskú banku sídliacu v Budapešti
Ilustračná snímka americkej vlajky. Foto: Unsplash

Spojené štáty zaradili na sankčný zoznam ruskú Medzinárodnú investičnú banku (MIB) so sídlom v Budapešti a jej troch predstaviteľov. Medzi nimi je aj maďarský podpredseda banky.

Podľa komerčnej televízie ATV to oznámil v stredu (12. 4.) na mimoriadnej tlačovej konferencii veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman.

Na sankčnom zozname okrem samotnej banky MIB figurujú predseda jej správnej rady Nikolaj Kosov, maďarský podpredseda správnej rady Imre Laszlóczki, v minulosti veľvyslanec Maďarska v Azerbajdžane a ruský podpredseda správnej rady Georgij Potapov.

„Prítomnosť tejto platformy financovanej Kremľom v Maďarsku predstavuje hrozbu pre európske krajiny a ich spojencov,“ povedal Pressman. Washington vyjadril svoje obavy z jej pôsobenia už v roku 2019, keď sa sídlo banky presťahovalo z Moskvy do maďarského hlavného mesta, no oficiálna Budapešť tieto obavy ignorovala.

Podľa veľvyslanca Spojené štáty naďalej znepokojuje, že „maďarská vláda udržiava hlboké a silné väzby“ s Ruskom. Svoj prejav uzavrel diplomatickým konštatovaním, že maďarsko-americké vzťahy existujú už dlho a Spojené štáty považujú Maďarsko za dôležitého spojenca NATO.

Presťahovanie sídla MIB, v ktorej malo v tom čase Rusko vyše 40-percentný podiel, označili už v roku 2019 kritici Viktora Orbána za prejav posilnenia ruského vplyvu v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika