Na hlavný obsah

Útok na palivové zásobníky na Kryme bol prípravou na protiofenzívu, tvrdí Kyjev

Rusi hovoria, že k zraneniam ani obetiam nedošlo.

Útok na palivové zásobníky na Kryme bol prípravou na protiofenzívu, tvrdí Kyjev
Horiace zásobníky palív v Sevastopole na Kryme. Foto: TASR/AP

Útok dronmi, ku ktorému došlo v sobotu (29. 4.) na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú protiofenzívu Kyjeva. Uviedli v nedeľu (30. 4.) ukrajinské ozbrojené sily. Informuje o tom agentúra DPA.

„Infiltrácia do logistiky nepriateľa je jednou z prípravných prvkov rozsiahlych aktívnych akcií našich obranných síl, o ktorých už dlhší čas hovoríme,“ uviedla hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalija Humeniuková. „A táto práca je prípravou na rozsiahlu ofenzívu, na ktorú všetci čakajú,“ dodala.

Po útoku dronmi v prístavnom meste Sevastopol na Krymskom polostrove začal v sobotu v ranných hodinách horieť veľký ruský sklad paliva, pripomína DPA. K zraneniam ani obetiam na životoch či škodám na civilných objektoch podľa ruskej strany nedošlo.

Podľa vyjadrení ukrajinských ozbrojených síl však došlo k zničeniu desiatich nádrží s palivom. Kyjev sa oficiálne k zodpovednosti za incident neprihlásil. Ukrajinská vojenská rozviedka sa však vyjadrila, že takéto explózie budú pokračovať.

Rusko už 14 mesiacov vedie otvorenú vojnu proti susednej Ukrajine a obsadilo zhruba 20 percent jej územia – vrátane Krymu, nelegálne anektovaného ešte v roku 2014 – pripomína DPA.

Už niekoľko týždňov sa na medzinárodnej scéne s napätím očakáva ohlasovaná veľká jarná ukrajinská protiofenzíva s cieľom oslobodiť okupované územia krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet