Na hlavný obsah

Lekári v ambulanciách stále pýtajú nové poplatky. Mnohí penzisti ich nemajú z čoho platiť

Marcové navýšenie platieb od poisťovní podľa lekárov nestačilo.

Lekári v ambulanciách stále pýtajú nové poplatky. Mnohí penzisti ich nemajú z čoho platiť
Na ilustračnej snímke vstup do polikliniky. Foto: RTVS

Lekári v ambulanciách pýtajú nové poplatky. Upozornila na to Jednota dôchodcov na Slovensku. Zdravotníci sa bránia, že aj napriek dohode o navýšení platieb zo strany poisťovní nemajú inú možnosť. Inak by ambulancie museli zavrieť. Mnohí penzisti však poplatky nemajú z čoho platiť.

Jednota dôchodcov na Slovensku hovorí, že penzistovi s priemerným dôchodkom ostane mesačne na zdravie približne 20 eur.

„Ak tento človek zaplatí lekárovi desať alebo 20 eur tak proste neostáva mu nielen že na lieky, ale neostáva mu ani na stravu,“ uviedol predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Téme poplatkov v ambulanciách sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Marcové navýšenie platieb od poisťovní podľa lekárov nestačilo na to, aby poplatky prestali vyberať.

„Čo som ja zaregistrovala, tak práve od 1.4. niektoré ambulancie alebo polikliniky začali s výberom tých poplatkov,“ povedala lekárka Daniela Kňaze Doležalová.

Oslobodenie od poplatkov?

Jednota dôchodcov hovorí, že od poplatkov by mali byť dôchodcovia oslobodení. Zväz ambulantných poskytovateľov však argumentuje, že si to vyžaduje najskôr poriadok v poplatkoch.

„Vyberajú sa bez akejkoľvek regulácie. Štát nemá odvahu povedať, že potrebujeme viaczdrojové financovanie, ktoré bude zahŕňať aj spoluúčasť pacienta. V momente keď si toto priznáme, tak otvoríme možnosti na to, aby sme definovali zraniteľné skupiny, ktoré budú od poplatkov oslobodené,“ ozrejmila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

„Momentálne ale MZ neuvažuje o zmene zákona,“ ozrejmil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič.

Opozičná strana Hlas-SD tvrdí, že ambulancie by nevyberali poplatky, keby sa k nim dostala sľubovaná pomoc so zvýšenými nákladmi za energie.

„Touto kompenzačnou schémou pomoci prepadli takmer všetky ambulancie. Myslím, že okolo štyroch až piatich percent ambulancií dokáže čerpať nejaké náklady alebo náhrady za zvýšené energie,“ povedala podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Hlas-SD Zuzana Dolinková.

Ministerstvo hospodárstva argumentuje, že vláda vyčlenila 325 miliónov eur na pomoc pri energiách pre všetkých odberateľov elektrickej energie. A to aj prenajímateľov priestorov ambulanciám.

„A tu verejne vyzývam, že ak tie kompenzácie nepremietnu do zníženej sadzby pre svojich podnájomcov, že porušujú zákon, pretože oni nesmú podnikať na dodávkach energií,“ dodal poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman.

Ministerstvo hospodárstva preto chystá kontroly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko