Na hlavný obsah

V Bachmute sa bojuje o každý dom. Tí, ktorí sa nestihli evakuovať, riskujú pri odchode vlastný život

Mesto sa mení na ruiny.

V Bachmute sa bojuje o každý dom. Tí, ktorí sa nestihli evakuovať, riskujú pri odchode vlastný život
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bachmut je naďalej miestom tvrdých bojov. Aj napriek odhodlanej ukrajinskej obrane tam Rusi postupujú a momentálne okupujú už viac ako 80 percent mesta – to sa mení na ruiny.

Pre novinárov je takmer neprístupné a tí, ktorí sa zo zničeného mesta pokúšajú utiecť, to často robia na pokraji smrti. Pri Bachmute nakrúcal štáb RTVS.

Život v západnej časti mesta, ktorá je ešte stále pod ukrajinskou kontrolou, pripomína peklo. Potvrdzujú to videá armády aj výpovede tých, ktorým sa odtiaľ podarilo dostať.

V uliciach sa bojuje o každý dom, alebo aspoň o to, čo z domov ostalo. Tí, ktorí doteraz s evakuáciou váhali, dnes pri úteku riskujú svoje životy.

„Keď nám zranili otca rozhodli sme sa odísť. Vojaci nás naložili do nákladiaku, kde sme boli piati. Cesta bola pod paľbou, no most v smere na Časiv Jar sme ešte prešli. Zastavilo nás až odstavené horiace auto, ktoré sme už obísť nemohli. Vysadili nás a ďalej sme pokračovali 10 kilometrov peši,“ opisuje obyvateľka Bachmutu.

Priamo na Ukrajine vojnové dianie sleduje redaktor RTVS Matej Šulc:

Ukrajincom sa darí odrážať ruské útoky vďaka delostrelcom. Hovoria im bohovia vojny. Išli sme za nimi na západ od Bachmutu. Tvrdé boje pri Bachmute prebiehajú už takmer rok.

Evakuovali už všetky deti

Mesto sa na dostrel ruského delostrelectva dostalo po obsadení Popasnej v máji minulého roka. Od augusta naň okupanti aktívne útočia. V marci už obsadili polovicu mesta. Ukrajinci sa pri obrane spoliehajú aj na zastaranú techniku.

„Samozrejme, že nie všetky výstrely sú presné. Nie vždy je zbraň dostatočne výkonná, no pracujeme s tým, čo máme,“ hovorí delostrelec 17. tankovej brigády Pavlo.

Naviesť starú húfnicu na cieľ im pomáhajú drony. „Posielajú mi koordináty cieľa, podľa ktorých vypočítam nastavenie pre streľbu, zadám ich do zbrane a ona strieľa,“ dodáva.

Kým pred pár mesiacmi bola frontová línia približne desať kilometrov východnejšie, dnes sa po takzvanej ruskej zimnej ofenzíve posunula do oblasti mestečka Časiv Jar.

„Za posledné dva až tri týždne odišlo veľmi veľa ľudí. Začalo sa silné ostreľovanie a ľudia sa evakuovali,“ skonštatoval Ihor, dobrovoľník z Časiv Jaru.

Ihor dodal, že z mesta sa už podarilo evakuovať všetky deti a on tak pokračuje v pomoci tým, ktorí ešte ostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet