Na hlavný obsah

V Brezne pokračujú s najväčším projektom výstavby nájomných bytov za posledných 25 rokov

Dopyt po nájomných bytoch je vyšší ako ich ponuka.

V Brezne pokračujú s najväčším projektom výstavby nájomných bytov za posledných 25 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O nájomné byty na Slovensku je veľký záujem. Dopyt je však vyšší ako je aktuálna ponuka. V Brezne preto pokračujú s najväčším projektom výstavby nájomných bytov za posledných 25 rokov.

Nárast cien stavebných materiálov a problémy s ich dodávaním spôsobili, že výstavbu 96 nájomných bytov v Brezne museli na takmer rok prerušiť. Pred niekoľkými dňami však práce opäť obnovili.

„Bude sa tu nachádzať 96 bytov, najviac bude dvoj- až trojizbových. Priemerná plocha bytu vychádza okolo 60 štvorcových metrov,“ ozrejmil stavbyvedúci Vladimír Goč.

„Ten záujem sa pohybuje okolo 200 žiadostí, ktoré máme momentálne evidovaných. Treba ale povedať, že akonáhle sa takéto stavby blížia k záveru, k dokončeniu, tak tých žiadostí pribúda,“ doplnil primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Nájomným bytom sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Brezno patrí k najúspešnejším slovenským samosprávam pri výstavbe nájomných bytov. Momentálne majú v meste 183 takýchto bytových jednotiek. Po dokončení aktuálneho projektu sa ich počet rozšíri na takmer 280.

„Toto je jedna zo súčastí, ktoré potrebujeme k tomu, aby ľudia v Brezne mali možnosť kvalitného bývania a dostupného bývania, lebo je to dnes aj o cene. Samozrejme, keď ho dokončíme, tak v tom chceme pokračovať,“ dodal Abel.

Vlani požiadali samosprávy Štátny fond rozvoja bývania o úvery vo výške takmer 43-miliónov eur. Celkovo od roku 2010 takto podporili výstavbu viac ako 19-tisíc nájomných bytov.

„Najvyšší záujem verejnosti je o byty pre dôchodcov, tých máme 680. A naopak, najnižší záujem je o štartovacie byty, tam evidujeme iba jedného žiadateľa,“ doplnil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Slovensko vo výstavbe zaostáva

Vo výstavbe nájomných bytov však Slovensko stále zaostáva. Podľa štatistík Eurostatu chýba Slovensku v porovnaní s priemerom Európskej únie až 400-tisíc nájomných bytov. Za hlavné problémy považujú samosprávy zdĺhavé procesy pri výbere dotácií, podmienky verejného obstarávania a nedostatok stavebných pozemkov.

„U nás financovať cez verejné obstarávanie získaného realizátora stavby jednoducho nie je výhodné pre obce. Sa stávali veci, že sa obec stala rukojemníkov dodávateľa. Čo môže znamenať obrovské finančné straty,“ povedal primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

Podľa Sčítania obyvateľov z roku 2021 je aktuálne na Slovensku takmer 56-tisíc nájomných bytov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny