Na hlavný obsah

V Británii dostane až milión fajčiarov zadarmo elektronické cigarety. Vláda chce znížiť ich počet

Osobitnú pozornosť chce venovať tehotným fajčiarkam.

V Británii dostane až milión fajčiarov zadarmo elektronické cigarety. Vláda chce znížiť ich počet
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Británii dostane až jeden milión fajčiarov zadarmo elektronické cigarety spoločne s návodom, ako sa návyku úplne zbaviť. Vláda tak chce počet fajčiarov znížiť, jej cieľom je zmenšiť ich podiel v populácii zo súčasných 13 na päť percent. Osobitnú pozornosť chce venovať tehotným fajčiarkam, napísal server BBC.

„Až dvaja z troch celoživotných fajčiarov nakoniec pre fajčenie zomrú. Cigarety sú jediným produktom na trhu, ktorý svojho užívateľa pri správnom použití zabije,“ citovala z chystaného prejavu námestníka ministra zdravotníctva Neila O’Briena agentúra Reuters. „Ponúkneme až miliónu fajčiarov pomoc, aby mohli prestať,“ dodal.

Nový program nazvaný Vymeň a prestaň je podľa vlády prvý svojho druhu na svete a úrady si od neho sľubujú, že ľudia najprv prejdú z klasických na elektronické cigarety, čo by im malo neskôr pomôcť s fajčením prestať úplne. Odhaduje sa, že štát do programu investuje asi 45 miliónov libier (asi 51,3 milióna eur).

Veľkú pozornosť chcú v programe venovať fajčiarkam medzi tehotnými, ktorých je podľa štatistík asi deväť percent. Podľa BBC štúdie ukazujú, že príspevky na odvykacie programy a finančné stimuly môžu byť v ich prípade účinné. Vláda zároveň chce zakročiť proti ilegálnemu predaju elektronických cigariet a vymáhať zákaz predaja maloletým do 18 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet