Na hlavný obsah

Zrútenie bytového domu v centre Marseille si podľa starostu vyžiadalo obete

Podľa neho je nešťastie pravdepodobne dôsledkom výbuchu.

Zrútenie bytového domu v centre Marseille si podľa starostu vyžiadalo obete
Zrútenie budovy v Marseille. Foto: Twitter/FRANCE24

Pri zrútení bytového domu v centre druhého najväčšieho francúzskeho mesta Marseille sa podľa starostu zranilo najmenej päť ľudí, ktorí žili v okolitých nehnuteľnostiach. K večeru prokurátorka Dominique Laurensová uviedla, že nemožno kontaktovať osem obyvateľov zo zrúteného domu a ďalšiu jednu osobu z okolia, informovala agentúra AFP.

Záchranné práce dlho komplikoval požiar; hľadanie nezvestných v sutinách sa začalo až večer a bude pokračovať aj v noci.

Starosta Benoit Payan uviedol, že nešťastie si vyžiadalo najmenej päť zranených a zrejme tiež obete na životoch. Podľa neho je zrútenie päťposchodovej budovy pravdepodobne dôsledkom výbuchu, ktorého príčiny nie sú doteraz známe.

V sutinách sa nachádzajú s určitosťou štyria ľudia a „zhruba desať by ich tam mohlo byť“, povedal okolo poludnia minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý prišiel na miesto nešťastia.

„Osem ľudí neodpovedá,“ povedala marseillská prokurátorka Laurensová k večeru. Podľa nej ide o ľudí, ktorí žili v zrútenej budove. Nehlási sa tiež jedna ďalšia osoba zo susedstva. Podľa prokurátorky zatiaľ nie sú jasné príčiny výbuchu a poškodenia domu.

„Vzhľadom na nebezpečenstvo sa súdny znalec ešte nemohol dostaviť na miesto, pretože situácia nie je v súčasnosti stabilizovaná,“ dodala prokurátorka na tlačovej konferencii okolo 18.00 h SELČ. Podľa nej je jednou z vyšetrovacích téz únik plynu. Zábery z bezpečnostných kamier podľa nej ukázali, že explózia bola „extrémne silná“.

„Máme tam 105 hasičov a 38 kusov techniky,“ vyhlásil dnes popoludní veliteľ zásahu. Večer televízii BFM-TV povedal, že psy „začali aktívnu fázu hľadania“ nezvestných, a to zatiaľ bez výsledku. Podľa predstaviteľa civilnej ochrany Arnauda Wilma aktivita ohňa dnes popoludní postupne slabla, čo by malo hasičom umožniť prehľadanie trosiek za pomoci robotov. Podľa veliteľa zásahu bude pátranie pokračovať aj v noci.

Evakuovali aj ďalšie budovy

Evakuovaných bolo na 40 budov v susedstve, ktoré muselo opustiť na 190 ľudí, informovalo ministerstvo pre záležitosti bývania.

Podľa vyjadrenia starostu Payana z dnešného rána bolo „nesmierne ťažké“ dostať požiar pod kontrolu. Hasiči podľa neho posudzovali najlepší spôsob, ako plamene uhasiť, pretože vo vnútri stále môžu byť živí ľudia.

„Musíme byť pripravení na obete tejto strašnej tragédie,“ povedal Payan s tým, že päť ľudí bolo zranených v susedných budovách, ktoré sa čiastočne rovnako zrútili. Ulice v okolí boli uzavreté. K večeru starosta povedal, že nádej nájsť niekoho živého pod sutinami je malá.

Dom v starej štvrti v centre Marseille sa zrútil krátko pred 01.00 h.

V novembri 2018 si zrútenie dvoch budov v inej časti Marseille vyžiadalo osem mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet