Na hlavný obsah

V Číne zaznamenali prvé úmrtie človeka na vírus vtáčej chrípky H3N8

Obeťou sa stala 56-ročná žena.

V Číne zaznamenali prvé úmrtie človeka na vírus vtáčej chrípky H3N8
Na snímke kohút a sliepky na hydinovej farme. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok (11. 4.) oznámila prvé úmrtie človeka na vírus vtáčej chrípky H3N8. Jej prvou známou obeťou je 56-ročná žena v Číne. Informovala o tom agentúra AFP.

Žena ochoreniu podľahla 16. marca v juhočínskej provincii Kuang-tung. Nákaza sa u nej prejavila 22. februára a hospitalizovali ju 2. marca.

WHO dodala, že pacientka trpela viacerými sprievodnými ochoreniami a pred prejavom ochorenia prišla do kontaktu s hydinou a vtáctvom. Nákazu a ani príznaky sa nepotvrdili u žiadnych blízkych kontaktov tejto ženy.

Stále nie je jasné, čo bolo presným pôvodcom ochorenia a ako sa tento vírus spája s inými vírusmi vtáčej chrípky.

Medzi ľuďmi sa nešíri ľahko

Vírus vtáčej chrípky H3N8 po prvý raz zaznamenali u vodného vtáctva v USA v roku 2002. Nakaziť sa ním môžu aj kone, psy či tulene. Prenos na človeka po prvý raz potvrdili vlani v apríli a v máji v Číne.

Jedna z týchto nakazených osôb mala ťažký priebeh ochorenia, druhá mala mierne príznaky. Obe osoby sa podľa WHO pravdepodobne nakazili priamym alebo nepriamym kontaktom s infikovanou hydinou.

„Zdá sa, že tento vírus nemá schopnosť ľahko sa šíriť z osoby na osobu. Preto je riziko šírenia medzi ľuďmi na národnej, regionálnej i medzinárodnej úrovni považované za nízke,“ uviedla WHO. Zdôraznila však potrebu celosvetovo sledovať virologické, epidemiologické a klinické zmeny spojené so šírením tohto vírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet