Na hlavný obsah

V Demänovskej Doline má vyrásť 9-podlažná budova. Envirorezort svoj súhlas s výstavbou po kritike preverí

Podľa ochranárov budova môže ohroziť spodné vody.

V Demänovskej Doline má vyrásť 9-podlažná budova. Envirorezort svoj súhlas s výstavbou po kritike preverí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo životného prostredia preverí vlastný súhlas s výstavbou nového hotela v Demänovskej Doline. Minister Ján Budaj tak reaguje na kritiku ochranárov, podľa ktorých sa deväťpodlažná stavba do národného parku nehodí a môže ohroziť spodné vody.

Ochranári dva roky blokujú novú výstavbu pod Chopkom. Stavia sa len to, na čo investori získali povolenia ešte pred petíciou proti výstavbe s viac ako 113-tisíc podpismi. Ministerstvo však súhlasilo so stavbou nového deväťpodlažného hotela v lokalite Lúčky.

,,Takto vysoký hotel nikdy neprerastie žiaden strom. Bude viditeľný zo všetkých hrebeňov, vrcholov a svahov Demänovskej Doliny. Jednoducho v národnom parku takto vysoké stavby, nezapadajúce do prírodného prostredia, do parku nepatria,“ hovorí predseda Združenia pre Dolinu Pavel Herich.

Výstavbe v Demänovskej Doline sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Problémom je, že v Demänovskej Doline územný plán nereguluje výšku stavieb a tak nič nebráni, aby priamo na území národného parku – vedľa zjazdovky, postavili napríklad aj mrakodrap.

,,Plánovaný hotel sa má nachádzať v ochrannom pásme druhého stupňa vodného zdroja, ktorý zásobuje Liptov. Takže je to pre tento vodný zdroj riziko. A takisto je to riziko z krajinárskeho – architektonického pohľadu. Z nášho pohľadu do národného parku nepatrí takáto veľká stavba,“ uviedol riaditeľ Národného parku Nízke Tatry Marek Kuchta.

Veria, že výstavbu je ešte možné zvrátiť

Zástupca investora sa k zámerom stavby hotela odmietol vyjadriť. Už v minulosti získal súhlas s umiestnením stavby, obec však svoj názor zmenila.

,,Momentálne obec Demänovská Dolina nie je naklonená k uskutočneniu stavby v takom rozsahu, ako bola povolená územným rozhodnutím,“ vyhlásil vedúci Stavebného úradu Demänovská Dolina Ján Ďurica.

So stavbou v národnom parku však musí súhlasiť štátny orgán ochrany prírody. Okresný úrad bol proti, ministerstvo v odvolacom konaní s hotelom súhlasilo.

,,Uvedomujem si, že Demänovská Dolina sa premenila naozaj na akýsi lunapark, že tam nad prírodou víťazí tvrdý biznis. Na druhej strane aj úradníci majú možnosť konať iba v rámci zákonov. Ja ako minister dávam ten postup preveriť, ak by som našiel akékoľvek pochybenie, vyvodím personálne dôsledky,“ uviedol Budaj.

„Veríme, že je to ešte možné zvrátiť a ministerstvo uzná naše argumenty a prehodnotí toto stanovisko. A stavbu viac nepovolí,“ uzavrel Herich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny