Na hlavný obsah

V desiatkach slovenských obcí sa hromadí triedený odpad. Majú problém s jeho odvozom

Zberové spoločnosti s obcami ukončili zmluvy.

V desiatkach slovenských obcí sa hromadí triedený odpad. Majú problém s jeho odvozom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Päťdesiat slovenských miest a obcí rieši problém s odvozom triedeného odpadu. Zberové spoločnosti s obcami ukončili zmluvy. Stalo sa tak po tom, čo ministerstvo životného prostredia odobralo licenciu jednej z organizácií. Tá za odvoz odpadu zberovým spoločnostiam platí.

Triedený zber platia výrobcovia, ktorých obaly tvoria odpad. Od nich idú poplatky Organizáciám zodpovednosti výrobcov. A tie z nich platia zberovým spoločnostiam za odvoz tiedeného odpadu z miest a obcí. Tento kolobeh sa narušil keď spoločnosť Recyklogroup prišla o licenciu.

„Uvedená organizácia zodpovednosti výrobcov si opakovane neplnila ciele zberu odpadov v zmluvných obciach,“ hovorí štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana.

Na starosti mala 50 miest a obcí, v ktorých žije približne 103-tisíc obyvateľov. „Časť obcí, ktoré majú komerčných partnerov, ktorí im vozia odpady, ktorým OZV neplatí, tak tieto obce majú problém, lebo ten odpad sa im hromadí,“ uviedol podpredseda ZMOS Jozef Božík.

Téme sa venovali redaktorky RTVS Miriam Dobrotová a Klára Grausová:

Niektoré obce už pre vzniknutú situáciu museli zrušiť naplánovaný odvoz triedeného odpadu. „Obyvatelia od prvého mája nebudú mať vyvezené separované zložky. Ľudia čakajú, kedy im dáme nový termín zvozu. Nevieme kedy, pretože nemáme novú organizáciu zodpovednosti výrobcov,“ skonštatovala starostka obce Lazany Jana Matiašková.

Mestá a obce si majú medzi sebou rozdeliť ostatné organizácie zodpovednosti výrobcov. To však nejaký čas potrvá.

„Koordinačné centrum Obaly zabezpečuje celý mechanizmus vylosovania tej organizácie alebo tých organizácií zodpovednosti výrobcov, ktoré zabezpečia náhradné zvozy z dotknutých obcí,“ vyhlásil Smatana.

Spoločnosť mala dlhy

„Pre samosprávy je kľúčové, aby sa čo najskôr zazmluvnili do tých organizácií, ktoré fungujú. Výrobcovia by sa mali presunúť do tých organizácií, ktoré fungujú,“ myslí si riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou, OZV Natur-Pack Marek Brinzík.

„Po odobratí autorizácie organizácii zodpovednosti výrobcov nie je OZVčka, ktorá bude preplácať náklady zberovej spoločnosti. Takže zberová spoločnosť to nemôže vykonávať, lebo jej to nemá kto zaplatiť,“ upozorňuje starostka obce Lazany.

Navyše spoločnosť, ktorá o licenciu prišla mala dlhy voči zberovým spoločnostiam. Jej zástupcom sa štáb RTVS nedovolal a neodpovedali ani emailom.

„To OZVčko, ktoré má problém, ten Recyklogroup, momentálne má nejakú zábezpeku 50-tisíc eur. Akurát, že tá dlžoba, ktorá je evidovaná je zhruba na úrovni pol milióna. Čiže je to už veľká čiastka kde bez intervencie štátu si už obce a mestá neporadia,“ hovorí podpredseda ZMOS-u, primátor mesta Partizánske Jozef Božík.

„Za nesprávne jednanie organizácie zodpovedajú aj výrobcovia naďalej. Čiže predpokladáme, že ich bude riešiť Slovenská inšpekcia životného prostredia a možno práve z pokút, ktoré vyberie sa podarí časť tej finančnej stránky problému vyriešiť,“ myslí si Brinzík

Ministerstvo životného prostredia už dalo Inšpekcii životného prostredia podnet, aby u dotknutých výrobcov urobila kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny