Na hlavný obsah

V jazierku Zlá voda sa kúpali ľudia už v čase Rakúsko-Uhorska. Dobrovoľníci sa rozhodli ho vyčistiť a obnoviť

Dlhé roky totiž chátralo.

V jazierku Zlá voda sa kúpali ľudia už v čase Rakúsko-Uhorska. Dobrovoľníci sa rozhodli ho vyčistiť a obnoviť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kedysi kúpele, dnes prírodné jazierko. Vzácny minerálny prameň na Liptove pod názvom Zlá voda má liečivé účinky. Jazierko však roky chátralo. Vyčistiť a obnoviť sa ho rozhodli miestni dobrovoľníci. Historické záznamy potvrdili, že sa tam kúpali ľudia už v čase Rakúsko-Uhorska.

Približne štyri kubické metre dreva, 50 kilogramov klincov, závitové tyče a niekoľko vriec betónovej zmesi. To je materiál, ktorý si vyžiadala záchrana Rojkovskej travertínovej kopy. Leží na okraji miestnej časti obce Stankovany.

Tunajší dobrovoľníci obnovujú jazierko s minerálnou vodou po dvadsiatich rokoch. Potrebné drevo spílili v obecnom lese, spracovali v urbárskej píle, zobrali si dovolenky a začali s prácami.

„Niekde už bolo na doskách bahno, dostávalo sa na vrch. Niekde boli aj polámané dosky. Odstránili sme zlé dosky z podlahy aj z bokov,“ vysvetlil predseda Dobrovoľného hasičského zboru Michal Straka.

Čistenie prírodného jazierka monitoroval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Voda v jazierku je liečivá

Jazierko využívajú domáci a turisti na kúpanie najmä v letných mesiacoch. Je to vzácny travertínový útvar s minerálnou vodou obklopený liptovskou prírodou. Minerálna voda nie je najteplejšia. Má približne od 14 do 20 stupňov. Je však liečivá a vďaka vylučovaniu oxidu uhličitého mierne buble. Jazierko volajú tiež „Zlá voda“.

„Zlá voda sa to volá preto, lebo naši predkovia sa pokúšali z tej vody variť, no nepodarilo sa z nej uvariť ani zemiaky. A nemala ani dobrú chuť, ľudí preháňala, no na druhej strane má veľmi dobré účinky na kožné choroby a dýchacie cesty,“ priblížil starosta Stankovian Vladimír Urban.

Voda má blahodarné účinky aj na kĺby. Jej výnimočnosť poznali už v minulosti. Podľa dobových listín museli predkovia nosiť minerálnu vodu na hrad Likava.

Dobrovoľníci budú obnovovať okolie prameňa približne týždeň. Potom stačí počkať, kým sa miesto naplní a bude pripravené na prvých návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny