Na hlavný obsah

V Košiciach sa snažia zaplniť diery v rozpočte. Zdražie parkovné aj mestská doprava

Chýba im 15 miliónov eur.

V Košiciach sa snažia zaplniť diery v rozpočte. Zdražie parkovné aj mestská doprava
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košičanov čaká zdražovanie. Priplatia si na cestovnom aj parkovnom. Zmeny schválilo mestské zastupiteľstvo. Zvyšovanie poplatkov radnica obhajuje dierou v rozpočte. Chýba jej asi 15 miliónov eur.

Parkovanie v historickom centre Košíc stúpne od novembra o 100 percent. Motoristi za hodinu státia zaplatia tri eurá. Rozšíri sa aj okruh rezidentských zón. Zľavu dostanú vodiči s trvalým pobytom, ale aj tí, ktorí parkovné zaplatia cez aplikáciu. Právnik vysvetlil, že pri sumárnom sčítaní dvoch zliav ide o zľavu na úrovni 35 percent.

Pribudnú závorové parkoviská a automaty na lístky. Mesto ich odkúpi od firmy, ktorú roky z Košíc vyháňalo. Spoločnosť EEI odovzdá vyše 120 prístrojov za takmer 400-tisíc eur.

Zdražovaniu v Košiciach sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

„Je to hospodárne a ekonomické a nemôžeme sa dívať cez zuby a zlosť na partnerov a ponuku, ktorú sme dostali po dlhých rokoch vyjednávania v takej podobe, že by bol hriech sa s nimi nedohodnúť,“ skonštatoval primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Hlbšie do vrecka budú mať od júna aj cestujúci mestskej hromadnej dopravy. Napríklad základný 30-minútový lístok zdražie o 10 centov, platba cez SMS o 40 centov a stúpne aj cena zľavnených lístkov. 

Nejde o prvé zdražovanie dopravy

Podnik tarifu naposledy zvyšoval v roku 2019. Zmena by mala mestskej firme priniesť dva milióny eur ročne navyše a úbytok cestujúcich o päť percent.

„Nie je to populárne riešenie, ale vstupné náklady, či už paliva, energie, mzdy, všetko stúpa potrebujeme to vyskladať,“ podotkol poslanec mestského zastupiteľstva Vladimír Saxa.

„Čo má zo samotného navýšenia samotný cestujúci, pretože zatiaľ sa dočkal len zvýšenia tarify, čo dostane ako bonus? Nič,“ dodal Polaček.

Naopak, poslanci odmietli zvýšiť ceny za odpad. Úveru, ktorý si mesto plánovalo vziať, sa ani nevenovali. Primátor tvrdí, že bez požičaných peňazí rozpočet nezostaví. Schvaľovať ho pritom plánoval už na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny