Na hlavný obsah

V Maďarsku môžu ľudia udať človeka, ktorý spochybňuje úlohu manželstva a rodiny

Ústava zakotvuje, že otec je muž a matka je žena.

V Maďarsku môžu ľudia udať človeka, ktorý spochybňuje úlohu manželstva a rodiny
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: Unsplash

V Maďarsku môžu ľudia odteraz anonymne udať človeka, ktorý spochybňuje ústavou určenú úlohu manželstva a rodiny a tým aj to, že otec je muž a matka žena.

Túto extrémnu možnosť obsahuje novela takzvaného zákona o verejnoprospešných sťažnostiach, ktorý sa pôvodne zrodil predovšetkým pre oznamovanie prípadov korupcie.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek:

Boj proti korupcii sa dostáva trocha do úzadia. Médiá kritizujú pasáže novely, v ktorej vládny predkladateľ hovorí „o ochrane maďarského spôsobu života“. Je teda možné anonymné udanie vo veci spochybňovania ústavy, ktorá jednoznačne zakotvuje, že otec je muž a matka je žena. Tiež aj to, že dieťa má právo na zachovanie svojej rodovej identity, ktorú malo pri narodení.

Tieto otázky už boli na programe pri schvaľovaní takzvaného zákona na ochranu detí, ktorý sa však posunul do roviny obmedzovania práv sexuálnych menšín. Navyše splieta homosexualitu s pedofíliou. Nie mimochodom pre tento zákon Európska komisia už podala na Súdny dvor Európskej únie žalobu, ku ktorej sa pridalo vyše desať krajín Únie.

Zápas proti „gender-lobby“

Opozičné médiá, napríklad portál Telex, konštatujú, že novela zákona o anonymných podnetoch presne zapadá do vládnej línie proti LGBT+ osobám. Alebo, ako to spomínajú vládni politici, do zápasu proti „gender-lobby“.

Komentátor týždenníka HVG pripomína, že udania v týchto témach nemajú zmysel, pretože popieranie ústavnej formulácie manželstva nie je trestný čin. Na rozdiel od popierania práv národnostných menšín, účasti na vyčíňaní národnosocialistického či komunistického režimu alebo urážania národných symbolov. Tieto skutky novela o anonymných podnetoch tiež obsahuje.

No a hlavný zámer – boj proti korupcii – je spochybňovaný tým, že oznamovateľ nemá patričnú úradnú ochranu. To konštatuje v stredajšom (12. 4.) stanovisku aj Transparency International, s tým, že oznamovateľ často ohrozuje v prospech verejného dobra vlastnú existenciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál