Na hlavný obsah

V médiách sa objavili mapy s novým rozdelením Slovenska. Chýbajú na nich mnohé okresy aj samosprávne kraje

Mnohé samosprávy o tom nevedeli.

Na snímke navrhovaný systém funkčných regiónov.
Na snímke navrhovaný systém funkčných regiónov.Foto: RTVS

V médiách sa objavili mapy s novým rozdelením Slovenska. Chýbajú na nich mnohé okresy aj doterajšie samosprávne kraje. Ide o uniknuté materiály z ministerstva vnútra, ktoré pripravuje reformu verejnej správy. Mnohé samosprávy o tom nevedeli. Tvrdia, že sa rozhoduje o nich bez nich.

Už nie 79 okresov, ale iba 46. Na mape pribudli okresy Štúrovo a Šahy. Naopak, Galanta alebo Šaľa už okresné mestá nie sú. Bytča či Kysucké Nové mesto patria pod Žilinu a napríklad Komárno je tam súčasťou Novozámockého okresu.

Mapám s rozdelením Slovenska sa venovala reportérka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„To nie je žiadna omaľovánka, tu treba brať do úvahy, že aké sú regionálne rozdiely, aká je tradícia aj infraštruktúra aj z národnostného hľadiska to vyvolá emócie. Je to úplne nelogické a iracionálne,“ uviedol Béla Keszegh, primátor Komárna, podpredseda Únie miest Slovenska.

Druhá mapa mení rozdelenie krajov z ôsmich na päť veľkých. Má ísť o podklady z ministerstva vnútra, ktoré pracuje na reforme verejnej správy. Či sú mapy pravdivé a čo znamenajú, nekomentovali.

„Reforma sa nachádza vo vysoko internej fáze a preto akékoľvek potvrdenie, vyvrátenie by mohlo spôsobiť zbytočné reakcie, ktoré by sa neskôr mohli zneužiť na prípravu volebnej kampane niektorých jednotlivcov a tomuto sa chcem vyhnúť,“ ozrejmila Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR.

Po reforme volajú roky

Po reforme volajú samosprávy roky. Viac ako prekresľovanie mapiek by však mala určiť, ktoré kompetencie samosprávam odobrať a ktoré jej naopak štát odovzdá. Od toho sa odvíja napríklad ako a kde budú fungovať školy či úrady.

Na reforme pracuje už niekoľko rokov odborná komisia z ministerstva. Samosprávy tvrdia, že ich do diskusie doteraz nezavolali. Už dávno majú pritom vytvorené vlastné analýzy, ktoré sa s tými ministerskými nezhodujú.

Je otázne ako a kedy vôbec sa reforma zrealizuje. Ministerstvo ju do legislatívneho procesu toto volebné obdobie, teda do septembrových predčasných volieb, neposunie. S príchodom ďalšej vlády tak môže byť všetko inak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko