Na hlavný obsah

V meste Belgorod našli bombu, zhodilo ju tam ruské lietadlo. Evakuovať musia vyše tritisíc obyvateľov

Mesto sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou.

V meste Belgorod našli bombu, zhodilo ju tam ruské lietadlo. Evakuovať musia vyše tritisíc obyvateľov
Na snímke je miesto v Belgorode, kde vo štvrtok (20. 4.) vybuchla ruská bomba. Foto: TASR/AP

Vyše tritisíc ľudí sa má evakuovať z ruského mesta Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc. Vo štvrtok (20. 4.) naň ruské lietadlo nedopatrením zhodilo bombu. O evakuácii v sobotu (22. 4.) na sociálnych sieťach informoval gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Presun ľudí podľa neho súvisí s nálezom výbušného zariadenia.

„Operačný štáb rozhodol o vykonaní evakuácie 17 bytových domov v okruhu 200 metrov. Podľa prvých informácií ide o viac ako tritisíc ľudí,“ uviedol Gladkov na sociálnej sieti Telegram.

Pri štvrtkovej explózii v Belgorode utrpeli zranenia traja ľudia. Podľa ruského ministerstva obrany ju spôsobilo ruské bojové lietadlo Su-34, ktoré nedopatrením na Belgorod zhodilo bombu. Nie je však jasné, či štvrtková explózia súvisí so v sobotu ohlásenou evakuáciou.

V súvislosti so štvrtkovým incidentom agentúra AFP poznamenala, že ruské lietadlá vykonávajú pravidelné prelety nad Belgorodom od vlaňajšieho februára, keď Moskva začala vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Pripomenula tiež prípad z vlaňajšieho októbra, keď sa ruský bombardér Su-34 zrútil na obytný dom v juhoruskom meste Hosk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska a spôsobil 16 obetí na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet