Na hlavný obsah

V obci pri Bratislave by mali vyrásť dve nové herne a kasíno. Ľudia sa proti tomu búria a spisujú petíciu

Niektorí miestni poslanci sú proti zákazu hazardu.

V obci pri Bratislave by mali vyrásť dve nové herne a kasíno. Ľudia sa proti tomu búria a spisujú petíciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Rovinke pri Bratislave spisujú obyvatelia petíciu proti hazardu. V obci by mali pribudnúť dve nové herne aj kasíno. Podnikatelia v tomto sektore sa zamerali na Rovinku práve v čase, keď v Bratislave a okolitých obciach hazard postupne končí.

V Rovinke dnes funguje jedna herňa. Starosta Tomáš Káčer hovorí, že nikdy s ňou nemali problém. Práve naopak, obec z nej má ročne asi 20-tisíc eur. Majitelia herne by z nej chceli urobiť kasíno. Prvý krok pre nich obec už spravila – predĺžila im licenciu do roku 2027.

„Nebol dôvod jej ju nepredĺžiť, keďže sme nemali prijaté žiadne všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré by prevádzku obmedzovalo. Musíme mať na to vyslovene VZN,“ vysvetlil starosta Rovinky.

Iniciatíve proti hazardu v Rovinke sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Zatiaľ čo kasíno funguje nonstop a má vyše 40 herných zariadení, v herni je týchto strojov menej a má aj obmedzené otváracie hodiny. Okrem kasína majú pribudnúť v Rovinke dve ďalšie herne. Jedna sa na otvorenie už pripravuje, tá druhá má vyrásť v blízkosti obecného úradu a detského ihriska.

„Kolegovia urobili hárky, spolu sme chodili po dedine zbierali podpisy. My jednoducho nechceme mať Las Vegas Rovinkas. Zbytočne budem rozprávať o celospoločenskej škodlivosti hazardu, my chceme ochrániť naše deti,“ zdôraznila iniciátorka petície Naďa Procházková.

Hazard si hľadá nové útočiská

„V Bratislave to končí o dva roky, tak v podstate hľadajú miesta, kde sa môžu herne nasáčkovať – do ktorej obce. Bohužiaľ, vychádza to na našu obec, čo ma vôbec neteší. A ani tých 1 400 ľudí, čo nám podpísali petíciu,“ povedal miestny poslanec Alexander Melicher.

Vedľajšia obec Dunajská Lužná či neďaleké Zálesie už hazard zakázali. Aktivisti chcú presvedčiť poslancov v Rovinke, aby tak urobili aj oni. Na poslednom rokovaní zastupiteľstva však boli niektorí z nich zásadne proti a nie je isté, či svoj názor zmenia.

Rozhodujúci bude 3. máj, keď sa poslanci stretnú na zastupiteľstve a o všeobecnom záväznom nariadení budú znova hlasovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny