Na hlavný obsah

V obci pri Rožňave majú stále problémy s vodou. Prístup k nej majú ľudia len niekoľko hodín v týždni

Pre vysoký dlh ich vodári odpojili.

V obci pri Rožňave majú stále problémy s vodou. Prístup k nej majú ľudia len niekoľko hodín v týždni
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V osade pod hradom Krásna Hôrka majú domácnosti opäť prístup k vode. Zatiaľ však iba na niekoľko hodín v týždni. Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) im pre vysoký dlh vodu vypla ešte v roku 2021. Vodu nosili z automatu alebo z prameňa.

Pred takmer dvoma rokmi ostalo približne tisíc obyvateľov Krásnohorského Podhradia bez vody. Teraz im už voda tečie v pondelok, v stredu a v piatok od 8.00 do 13.00 hodiny.

V minulosti malo zmluvu s vodárňami Občianske združenie Voda pre osadu, ktoré vyberalo peniaze od jednotlivých rodín. Napriek tomu boli medzi nimi aj neplatiči a dlh sa vyšplhal na takmer 50-tisíc eur. Zmluvu im preto vypovedali.

Problémom s vodou v Krásnohorskom podhradí sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

„V obci Krásnohorské Podhradie sme obnovili dňa 20. decembra 2022 dodávku vody do osady na želanie zákazníka – obce Krásnohorské Podhradie. Dodávku do osady si reguluje obec. Faktúry si hradí odberateľ – Krásnohorské Podhradie,“ uviedla VVS v písomnom stanovisku.

Pripojené domácnosti platia obci mesačne po 10 eur. Tých, ktorí nemali záujem, odpojili. Podľa starostu Štefana Kúna je to teraz jediné riešenie, ktorá sa dalo technicky urobiť. Plánujú však obnoviť starý vodojem.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero sa so situáciou nedávno oboznámil priamo v osade. Chápe to ako výsledok kompromisu. „Z nášho pohľadu je to, samozrejme, len dočasné riešenie. Obec by mala čo najskôr zabezpečiť riadny prístup k pitnej vode pre všetkých obyvateľov,“ uviedol.

Podľa Hera bude už čoskoro na riešenie mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity vyhlásená výzva na čerpanie peňazí z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny