Na hlavný obsah

V obci pri Sabinove musia zbúrať bytovku, v ktorej bývali Rómovia

Budovu zbúrajú pre jej zlú statiku.

V obci pri Sabinove musia zbúrať bytovku, v ktorej bývali Rómovia
Bytovku musia zbúrať pre nevyhovujúci statický posudok. Foto: RTVS

V Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov budú musieť zbúrať bytovku, v ktorej bývali Rómovia. V dotknutej časti obce je vyhlásená mimoriadna situácia. Za obytné kontajnery, ktoré obec obyvateľom kúpila, však peniaze od štátu nedostane.

Bytovka stojí od konca 80. rokov. Keďže je v zlom stave, obec si dala urobiť statický posudok. Ten ukázal, že ju musia zbúrať. Obyvateľov najprv umiestnili v komunitnom centre.

„Sme pre nich zabezpečovali vlastne priestor, aby sa mohli zložiť, mali si vlastne zobrať nevyhnutné veci, zabezpečovali sme pre nich stravu,“ uviedla Renáta Ondrijová z komunitného centra.

Situácii v Pečovskej Novej Vsi sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Prespávať však v komunitnom centre nemusia. „Za 25-tisíc eur vrátane dopravy a uloženia na miesto sme zakúpili štyri obytné kontajnery s úplne funkčnou elektroinštaláciou. Vo vnútri je zariadenie na teplo,“ informoval starosta obce Jaroslav Dujava.

Obyvatelia bytovky priznali, že ju sami zničili. Obec očakávala, že jej náklady štát preplatí. Napokon sa dozvedela, že peniaze za obytné kontajnery nedostane.

„Je možné verifikovať náklady s dočasným ubytovaním, ale naozaj dočasné ubytovanie nie je nákup napríklad kontajneru alebo iných obytných priestorov,“ skonštatoval Peter Harvan, prednosta Okresného úradu v Prešove.

„Je to pre mňa ponaučenie do budúcna, budeme konať úplne ináč, budeme čakať na štát nastúpení na tejto asfaltovej ploche, kým nám štát nepomôže,“ podotkol starosta Dujava.

Problémy s demoláciou

Obec požiadala aj o búracie povolenie. Musí však zohľadniť to, že na budovu nadväzuje kaplnka. Tá nemá samostatnú stenu.

„Na jej jednej strane je doslova prilepená ako lastovičí domček. Musíme vybudovať zadnú stenu, fixovať túto budovu a jasné, že to vyvolá ďalšie náklady,“ dodal Dujava.

Rómske rodiny budú môcť v kontajneroch bývať, kým si nezabezpečia vlastné bývanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny